Ten owoc po prostu jest w połowie zielony, a w połowie czerwony. Szansa na wyhodowanie jabłka z ''podwójną tożsamością'' jest jak 1 do miliona.
Każdego roku, 9 października obchodzimy Światowy Dzień Jaja. Specjaliści z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz przekonani są, że jaja są dobre na właściwie na wszystko - są smaczne i są żródłem substancji niezbędnych do prawidłowego funkjonowania ...
Frutti di mare zawierają niewiele tłuszczu ale dużo białka. Są też bardzo dobrym źródłem innych składników odżywczych, zwłaszcza cynku. Mięczaki i skorupiaki – podobnie jak ryby, choć w mniejszych ilościach – zawierają niezbędne dla ...
Mięczaki i skorupiaki - podobnie jak ryby, choć w mniejszych ilościach - zawierają niezbędne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają chorobie wieńcowej serca i chorobom układu krążenia. Nienasycone kwasy tłuszczowe odgrywają ...
Jest siostra brukselki, kapusty i kalafiora i zawiera w sobie dość witaminy C, by wspomagać wytwarzanie kolagenu niezbędnego do utrzymywania zdrowej skóry, tkanki kostnej, chrzęstnej, zębów, dziąseł. Pomaga także w gojeniu ran i poparzeń.
Czy wiecie, że otręby mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego? Albo, że zapobiegają zaparciom? Wiedziały o tym nasze prababcie i dodawały, że otręby zapobiegają także tworzeniu się homoroidów i zapalenia uchyłka jelita grubego, zaś ...
Kiedy mowa o najczęściej kochających się pracownikach, skromny rzeźnik nie przychodzi od razu na myśl. Według ostatnich australijskich badań - rzeźnicy są najszczęśliwszymi pracownikami i wśród wszystkich zawodów najczęściej uprawiają seks – ...
Jedzenie suszonych śliwek może być znacznie bardziej efektywne w tłumieniu apetytu niż spożywanie niskotłuszczowych artykułów spożywczych według raportu przygotowanego przez pismo NutraIngredients. Naukowcy z Uniwersytetu w San Diego zaprezentowali ...
Podczas badań przeprowadzonych na uniwersytecie Clemson w USA naukowcy odkryli, że wyciąg z różnych gatunków winogron może być skuteczny w powstrzymywaniu helicobacter pylori, bakterii odpowiedzialnej za powstawanie u człowieka chorób ...
Jagody acai, owoce palmy acai przypominają kształtem i kolorem winogrona. Wielkość grona to 25 mm a palmy wydają owoce 2 razy do roku. Jagody acai są ważnym składnikiem prawie wszystkich posiłków przygotowywanych przez Indian mieszkających nad ...