Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Jabłkowy wybryk natury

Ten owoc po prostu jest w połowie zielony, a w połowie czerwony. Szansa na wyhodowanie jabłka z ''podwójną tożsamością'' jest jak 1 do miliona.

9 października 2009

Jutro: Światowy Dzień Jaja

Każdego roku, 9 października obchodzimy Światowy Dzień Jaja. Specjaliści z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz przekonani są, że jaja są dobre na właściwie na wszystko - są smaczne i są żródłem substancji niezbędnych do prawidłowego funkjonowania ...

8 października 2009

Owoce morza, czyli...

Frutti di mare zawierają niewiele tłuszczu ale dużo białka. Są też bardzo dobrym źródłem innych składników odżywczych, zwłaszcza cynku. Mięczaki i skorupiaki – podobnie jak ryby, choć w mniejszych ilościach – zawierają niezbędne dla ...

4 sierpnia 2009

Ostrygi - afrodyzjakami?

Mięczaki i skorupiaki - podobnie jak ryby, choć w mniejszych ilościach - zawierają niezbędne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają chorobie wieńcowej serca i chorobom układu krążenia. Nienasycone kwasy tłuszczowe odgrywają ...

31 lipca 2009

Poczciwa rzodkiewka

Jest siostra brukselki, kapusty i kalafiora i zawiera w sobie dość witaminy C, by wspomagać wytwarzanie kolagenu niezbędnego do utrzymywania zdrowej skóry, tkanki kostnej, chrzęstnej, zębów, dziąseł. Pomaga także w gojeniu ran i poparzeń.

24 lipca 2009

Pamiętajmy o otrębach i pełnych ziarnach

Czy wiecie, że otręby mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego? Albo, że zapobiegają zaparciom? Wiedziały o tym nasze prababcie i dodawały, że otręby zapobiegają także tworzeniu się homoroidów i zapalenia uchyłka jelita grubego, zaś ...

23 lipca 2009

Rzeźnicy najszczęśliwszymi pracownikami i kochankami

Kiedy mowa o najczęściej kochających się pracownikach, skromny rzeźnik nie przychodzi od razu na myśl. Według ostatnich australijskich badań - rzeźnicy są najszczęśliwszymi pracownikami i wśród wszystkich zawodów najczęściej uprawiają seks – ...

14 lipca 2009

Fenole w suszonych śliwkach przeciwdziałają chorobom

Jedzenie suszonych śliwek może być znacznie bardziej efektywne w tłumieniu apetytu niż spożywanie niskotłuszczowych artykułów spożywczych według raportu przygotowanego przez pismo NutraIngredients. Naukowcy z Uniwersytetu w San Diego zaprezentowali ...

24 czerwca 2009

Wyciąg z świeżych winogron może zwalczać szkodliwe bakterie

Podczas badań przeprowadzonych na uniwersytecie Clemson w USA naukowcy odkryli, że wyciąg z różnych gatunków winogron może być skuteczny w powstrzymywaniu helicobacter pylori, bakterii odpowiedzialnej za powstawanie u człowieka chorób ...

29 kwietnia 2009

Własności zdrowotne jagód acai

Jagody acai, owoce palmy acai przypominają kształtem i kolorem winogrona. Wielkość grona to 25 mm a palmy wydają owoce 2 razy do roku. Jagody acai są ważnym składnikiem prawie wszystkich posiłków przygotowywanych przez Indian mieszkających nad ...

22 kwietnia 2009
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę