Jagody acai, owoce palmy acai przypominają kształtem i kolorem winogrona. Wielkość grona to 25 mm a palmy wydają owoce 2 razy do roku. Jagody acai są ważnym składnikiem prawie wszystkich posiłków przygotowywanych przez Indian mieszkających nad Amazonką w Brazylii.
Ludzie ci spożywają jagody acai w różnej postaci a ilość jagód spożywanych przez nich stanowi 40% całego pokarmu który spożywają w czasie dnia.
Jagody z palmy acai mają tendencję do szybkiego psucia się z powodu dużej zawartości tłuszczu. Firmy spożywcze używają jagód acai jako składnika do produkcji różnych soków oraz napojów zdrowotnych.
100 gramowy ekstrakt z jagód acai zawiera 52.2 grama węglowodanów, 8.1 grama białek, 44.2 gramy błonnika oraz 32.5 grama tłuszczu. Jagody acai zawierają także bardzo dobre dla zdrowia antyoksydanty.
Jagody acai poprawiają odporność immunologiczną organizmu, zmniejszają poziom glukozy oraz cholesterolu we krwi. Poprawiają także krążenie krwi w organizmie.