W 2024 r. w Polsce było niecałe 25 tys. ekologicznych producentów żywności, co oznacza wzrost o 3,3% w stosunku do 2023 r.; powierzchnia upraw ekologicznych osi...
Kiedy Greta Thunberg rozpoczęła w 2018 roku swój „strajk szkolny dla klimatu”, jedni widzieli w tym początek rewolucji, inni kpili z „naiwności nastolatki”. S...
Warunki pogodowe to jeden z kluczowych czynników decydujących o plonach. Zmieniający się klimat i coraz częstsze zjawiska ekstremalne sprawiają, że rolnicy potr...
Krajowa Grupa Spożywcza S.A. inwestuje w nowoczesne technologie i proekologiczne rozwiązania w swoich cukrowniach. Spółka stawia na poprawę efektywności energet...
W dobie rosnącej świadomości ekologicznej coraz więcej podróżnych szukających wypoczynku za granicą wybiera hotele, które dbają o środowisko i lokalne społeczno...
Fotopułapka leśna kojarzy się głównie z obserwacją dzikich zwierząt, ale jej zastosowanie jest znacznie szersze. To urządzenie, które dzięki swojej konstrukcji ...
Przymrozki, choroby pszczół i rosnące koszty kontra innowacje, dopłaty i szansa na obfite zbiory lipowe. Polski sektor pszczelarski wchodził w sezon 2025 z wiel...
Już od 1 października br. zacznie obowiązywać system kaucyjny, którego logistyka zwrotna wymaga od operatorów odpowiedniego zaplanowania i zabezpieczenia dystry...
Producenci, sklepy i operatorzy systemu kaucyjnego mają niespełna dwa miesiące na finalizację przygotowań do jego startu. Wówczas na rynku pojawią się napoje w ...
Sierpniowa rewolucja w ochronie roślin Już niedługo, bo 19 sierpnia 2025 roku, w Unii Europejskiej zaczną obowiązywać nowe, zaostrzone ograniczenia dotyczące ac...