A_BIO_AGRO_950

Krajowa Grupa Spożywcza S.A. inwestuje w ochronę środowiska

18 września 2025
Krajowa Grupa Spożywcza S.A. inwestuje w ochronę środowiska

Krajowa Grupa Spożywcza S.A. inwestuje w nowoczesne technologie i proekologiczne rozwiązania w swoich cukrowniach. Spółka stawia na poprawę efektywności energetycznej oraz znaczną redukcję emisji CO₂, czyniąc polskie cukrownictwo coraz bardziej przyjaznym środowisku. Szczególnie widoczne jest to w projektach związanych z modernizacją kotłów energetycznych.

W jednym z oddziałów Spółki, Cukrowni Dobrzelin zakończono właśnie przebudowę kotła OG-60 – dawniej opalanego miałem węgla kamiennego – na nowoczesną instalację zasilaną gazem ziemnym. Nowy kocioł dostarcza aż 58 ton pary na godzinę przy ciśnieniu 40 barów, co w pełni pokrywa zapotrzebowanie Cukrowni na energię cieplną i elektryczną, eliminując jednocześnie przestarzałe systemy odpylania, nawęglania i odżużlania. Efektem tej inwestycji jest spadek emisji CO₂ o 14 000 ton rocznie. Podobne działania prowadzone są w innych oddziałach:
w Cukrowni Kluczewo powstał nowy kocioł na gaz ziemny OG-30, który ograniczył emisję o kolejne
9 000 ton rocznie, natomiast w Cukrowni Kruszwica zmodernizowano dwa kotły OG-50,
co pozwoliło zmniejszyć emisję CO₂ aż o 30 000 ton rocznie.

W sumie, dzięki tym projektom, Krajowa Grupa Spożywcza zredukuje emisję dwutlenku węgla
aż o 53 000 ton rocznie – to przełomowy krok w stronę bardziej ekologicznej przyszłości polskiego przemysłu spożywczego.

Warto również przypomnieć o inwestycjach w gospodarkę wodno – ściekową. Na przestrzeni
2 minionych lat zostały oddane do użytku dwie dwustopniowe oczyszczalnie ścieków
w Cukrowniach Malbork oraz Nakło. Oba obiekty są jednymi z najnowocześniejszych tego typu
w Polsce.

- Realizowane przez nas inwestycje proekologiczne to nie tylko nowoczesne technologie,
ale przede wszystkim odpowiedzialność za przyszłość – naszych oddziałów, pracowników, społeczności lokalnych i środowiska naturalnego. Redukcja emisji CO₂ o 53 000 ton rocznie pokazuje, że polskie cukrownictwo może być jednocześnie konkurencyjne i przyjazne środowisku. To kierunek, w którym będziemy konsekwentnie podążać. –
podsumował Prezes Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej S.A. Leszek Świętochowski.

W Krajowej Grupie Spożywczej S.A. trwa kampania cukrownicza 2025/26, która rozpoczęła się 25 sierpnia 2025 r. i obejmuje skup oraz przerób buraków cukrowych w siedmiu cukrowniach: Nakło, Kluczewo, Kruszwica, Dobrzelin, Werbkowice, Malbork i Krasnystaw. Spółka prognozuje przerób ponad 7,7 mln ton surowca, co potwierdza rosnący potencjał polskiego sektora cukrowniczego.

Krajowa Grupa Spożywcza S.A.

Krajowa Grupa Spożywcza to największy państwowy podmiot w sektorze rolno-spożywczym
w Polsce. Jest niekwestionowanym liderem w produkcji cukru z ok. 40 proc. udziałem w rynku,
a także znaczącym wytwórcą mąki, skrobi i przetworów owocowo-warzywnych. Jako Spółka
o istotnym znaczeniu dla polskiej gospodarki, realizuje zadania związane z zapewnieniem bezpieczeństwa żywnościowego kraju, łącząc tradycję z nowoczesnością i troską o środowisko. Spółki zależne KGS działają w segmentach: cukrowym, nasienno-rolnym, skrobiowym, zbożowo-młynarskim i spożywczym.

oprac, e-red, ppr.pl na podst źródło informacji: Rzecznik prasowy Departament Marketingu i Komunikacji KGS S.A.


POWIĄZANE

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...

Specjalistka ds. żywienia mówi o szkodliwych mitach dietetycznych  Dieta bezglut...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę