Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Zwyczaje wielkanocne na świecie

Święta wielkanocne obchodzi się na całym świecie, ale świąteczne zwyczaje wyglądają w różnych punktach globu bardzo różnie. Na przykład, w Meksyku nad organizacją misteriów, przybierających postać malowniczych pochodów, czuwają bractwa pokutnicze. ...

10 kwietnia 2009

Czekolada i słodycze tylko na szczególne okazje

Co prawda jedzenie czekolady lub innych słodyczy powoduje szybki przypływ energii - wiedzą coś o tym sportowcy i alpiniści - to nie dopuszczajmy do tego, aby na stałe wchodziły do codziennego jadłospisu - zwłaszcza dzieci i młodzieży. Pamiętajmy o ...

8 kwietnia 2009

Na świecie manipulują genami

Genetycy z narodowego Instytutu Edukacji w Sinagapurze zechcieli zabłysną - w przenośni i dosłownie, bowiem wymyślili podstawy teoretyczne a potem przeszli do praktyki i manipulując genami stworzyli świecące w nocy storczyki. Jak to możliwe? Bo do ...

7 kwietnia 2009

Nasi mniejsi bracia

O korzyściach wynikających z traktowania zwierząt hodowlanych i domowych jako naszych mniejszych braci przekonują naukowcy z uniwersytetu w Newcastle. Uniwersyteccy zootechnicy zbadali sytuacje zwierząt na 516 brytyjskich farmach i stwierdzili, że ...

2 marca 2009

Dobry na raka, reumatyzm, alergię, rany i blizny

Mało kto wie o dobrodziejstwie leczniczym jadu pszczelego. Głównym składnikiem jadu jest mellitina-peptyd, złożony z 26 aminokwasów. Niektórzy lekarze i pszczelarze na całym świecie stwierdzili, że mellitina hamuje wzrost komórek nowotworowych. ...

9 lutego 2009

Witamina C a zawały serca

Według statystyk choroby układu krążenia od lat dzierżą niezbyt chwalebny prym w liczbie zgonów w Polsce. W tej ponurej statystyce zmniejsza się dystans do zajmujących drugą pozycję chorób nowotworowych. Jednak na razie zawały serca i udary mózgu są ...

5 lutego 2009

Kawior ze ślimaków

Kawior to solona, w odpowiedni sposób, ikra ryb. Lecz nie każda ikra może być nazwana kawiorem. Wyróżnia się oficjalnie dwa rodzaje tego delikatesu: kawior czarny (eng. Black caviar; rus. Tchernaya ikra) oraz kawior czerwony (rus. Krasnaya ikra). ...

5 stycznia 2009

Rodzaje kaw

Kawa Espresso - zaparzana w ten sposób kawa błyskawicznie podbiła świat. Uprażone i drobno zmielone ziarna sparzane są parą pod ciśnieniem, co decyduje o bardzo mocnym naparze. Espresso serwuje się na gorąco w malutkich filiżankach - może być z ...

27 kwietnia 2008

Rodzaje kaw

Kawa Espresso - zaparzana w ten sposób kawa błyskawicznie podbiła świat. Uprażone i drobno zmielone ziarna sparzane są parą pod ciśnieniem, co decyduje o bardzo mocnym naparze. Espresso serwuje się na gorąco w malutkich filiżankach - może być z ...

27 kwietnia 2008

Ziołowe pomysły

Nawet niewprawni kucharze samodzielnie przygotują aromatyczne oleje i octy, które mogą być wykorzystywane do przyprawiania sałatek i marynat.

27 kwietnia 2008
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę