Święta wielkanocne obchodzi się na całym świecie, ale świąteczne zwyczaje wyglądają w różnych punktach globu bardzo różnie. Na przykład, w Meksyku nad organizacją misteriów, przybierających postać malowniczych pochodów, czuwają bractwa pokutnicze. ...
Co prawda jedzenie czekolady lub innych słodyczy powoduje szybki przypływ energii - wiedzą coś o tym sportowcy i alpiniści - to nie dopuszczajmy do tego, aby na stałe wchodziły do codziennego jadłospisu - zwłaszcza dzieci i młodzieży. Pamiętajmy o ...
Genetycy z narodowego Instytutu Edukacji w Sinagapurze zechcieli zabłysną - w przenośni i dosłownie, bowiem wymyślili podstawy teoretyczne a potem przeszli do praktyki i manipulując genami stworzyli świecące w nocy storczyki. Jak to możliwe? Bo do ...
O korzyściach wynikających z traktowania zwierząt hodowlanych i domowych jako naszych mniejszych braci przekonują naukowcy z uniwersytetu w Newcastle. Uniwersyteccy zootechnicy zbadali sytuacje zwierząt na 516 brytyjskich farmach i stwierdzili, że ...
Mało kto wie o dobrodziejstwie leczniczym jadu pszczelego. Głównym składnikiem jadu jest mellitina-peptyd, złożony z 26 aminokwasów. Niektórzy lekarze i pszczelarze na całym świecie stwierdzili, że mellitina hamuje wzrost komórek nowotworowych. ...
Według statystyk choroby układu krążenia od lat dzierżą niezbyt chwalebny prym w liczbie zgonów w Polsce. W tej ponurej statystyce zmniejsza się dystans do zajmujących drugą pozycję chorób nowotworowych. Jednak na razie zawały serca i udary mózgu są ...
Kawior to solona, w odpowiedni sposób, ikra ryb. Lecz nie każda ikra może być nazwana kawiorem. Wyróżnia się oficjalnie dwa rodzaje tego delikatesu: kawior czarny (eng. Black caviar; rus. Tchernaya ikra) oraz kawior czerwony (rus. Krasnaya ikra). ...
Kawa Espresso - zaparzana w ten sposób kawa błyskawicznie podbiła świat. Uprażone i drobno zmielone ziarna sparzane są parą pod ciśnieniem, co decyduje o bardzo mocnym naparze. Espresso serwuje się na gorąco w malutkich filiżankach - może być z ...
Kawa Espresso - zaparzana w ten sposób kawa błyskawicznie podbiła świat. Uprażone i drobno zmielone ziarna sparzane są parą pod ciśnieniem, co decyduje o bardzo mocnym naparze. Espresso serwuje się na gorąco w malutkich filiżankach - może być z ...
Nawet niewprawni kucharze samodzielnie przygotują aromatyczne oleje i octy, które mogą być wykorzystywane do przyprawiania sałatek i marynat.