Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ziołowe pomysły

27 kwietnia 2008
Nawet niewprawni kucharze samodzielnie przygotują aromatyczne oleje i octy, które mogą być wykorzystywane do przyprawiania sałatek i marynat.
Do wyparzonej, najlepiej ozdobnej butelki wystarczy włożyć gałązkę lub dwie wybranego ziela, całość zalać do pełna oliwą lub octem, po czym dokładnie zakorkować i odstawić co najmniej na miesiąc. Do octu najczęściej dodaje się estragon, a także koper i majeranek. Do oliwy - rozmaryn, bazylię, majeranek lub macierzankę. Tak przygotowane aromatyczne octy i oliwy są doskonałym dodatkiem do sosów i sałatek.

Niezwykle smaczne są również ziołowe masła, których wykonanie nie powinno nastręczać trudności. Samodzielnie przygotowane masło estragonowe (dwie łyżki posiekanych ziół na 3 dag masła) będzie znakomitym dodatkiem do potraw z kurczaka.

Z ziół można też zrobić różne popularne mieszanki, np. niezwykle aromatyczne zioła prowansalskie, składające się z rozmarynu, bazylii, tymianku, szałwii, mięty pieprzowej, cząbru, lebiodki i majeranku. Mieszanka jest niezastąpiona przy doprawianiu mięs mielonych, sosów, do zup, sałatek i twarogów. Przygotowana samodzielnie z pewnością przewyższy aromatem zioła ze sklepu.

POWIĄZANE

AleBrowar, jeden z pionierów kraftowej rewolucji piwnej w Polsce, uwarzył w rama...

Ministerstwo Obrony Narodowej poinformowało, że polscy rolnicy będą powoływani n...

Konfiskata samochodów za jazdę po alkoholu miała być skutecznym narzędziem do wa...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę