Specjalistyczne substancje opracowane przez polskich badaczy pozwolą zmniejszyć całościowe koszty eksploatacji ropy i gazu. Taki cel przyświeca nawiązanej właśnie współpracy spółki PCC Exol i Instytutu Nafty i Gazu – Państwowego Instytutu ...
Ale zaledwie 9% badanych wskazuje*, że do grupy produktów istotnych dla zachowania zdrowej i zrównoważonej diety należą soki. A przecież sok to sok – nazwa stosowana tylko dla naturalnego produktu. Jednodniowy czy pasteryzowany z dłuższym ...
Mamy mają tendencję do zakładania swoim pociechom zbyt wielu ubrań. To, że osobie dorosłej jest zimno, nie oznacza, że dziecku również musi być. Przegrzanie organizmu może okazać się poważniejsze w skutkach od zmarznięcia. Warto wiedzieć, jak ...
Ludzie wykorzystują pszczele produkty: wosk i miód, od co najmniej 9 tys. lat - wynika z badania przedstawionego w "Nature". Upodobania neolitycznych mieszkańców Europy, Afryki i Bliskiego Wschodu badano w 17 krajach, w tym w Polsce.
Jesteśmy w trakcie technologicznej rewolucji, którą można porównać do odkrycia elektryczności - mówi PAP wiceprezes Intela Gordon Graylish. Dodaje, że w ciągu 15-20 lat będziemy otoczeni "inteligentnymi" urządzeniami i systemami, co zautomatyzuje ...
Choć pijemy coraz więcej cydru, dopiero uczymy się rytuałów, jakie towarzyszą temu trunkowi. W czym podawać cydr, jak go nalewać, z jakimi daniami łączyć - wyjaśnia jeden z najlepszych polskich barmanów, Paweł Rodaszyński.
W gminie Kluczewsko (woj. świętokrzyskie) zaobserwowano dwa wilki - powiedział PAP wójt Rafał Pałka. Odkrycie nie dziwi przyrodników, którzy potwierdzają, że w przeszłości na tych terenach potwierdzano ich obecność. Ostatnio w 2007 r.
Inżynierowie Volvo od dawna opracowują system, który pozwoliłby uniknąć kolizji z dzikimi zwierzętami. W Szwecji rozwijany jest system wykrywający łosie. W Australii właśnie ruszyły testy technologii, które mają zapobiegać zderzeniu z kangurami. Co ...
Przybywa amatorów owoców drzew rosnących w miastach. Z badań wynika, że takie owoce są najczęściej wolne od zanieczyszczeń i bardziej odżywcze niż owoce dostępne w sklepach - mówili naukowcy na spotkaniu Geological Society of America w Baltimore.
Choć Światowy Dzień Żywności obchodzimy w październiku, o racjonalnym gospodarowaniu jedzeniem warto pamiętać przez cały rok. Każdego roku w Polsce marnujemy ok. 9 mln ton żywności. Oznacza to, że prawie 1/3 pełnowartościowego jedzenia ląduje w ...