Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Konserwanty z cebuli

Ze względu na własności przeciwutleniające i antybakteryjne, składniki cebuli mogą być stosowane jako naturalne konserwanty żywności - wykazali naukowcy z Hiszpanii. Wyniki ich badań publikuje pismo "International Journal of Food Science and Technology".

28 kwietnia 2010

Geny pomidorów skuteczne w walce z rakiem?

Geny zwykłych pomidorów mogą stać się skuteczną bronią w walcez chorobami nowotworowymi. Do takiego wniosku doszli naukowcy ze szwedzkiego miasta Lund - informuje dziennik "Sydsvenska Dagbladet".Według uzyskanych przez nich danych, geny pomidorów ...

12 kwietnia 2010

Nowy rok, nowa prawda o oleju rzepakowym

Czy rozpoczynający się Nowy 2010 Rok będzie tłustym rokiem? O tym dowiemy się za 12 miesięcy. Ale dziś jest dobra okazja, by zaznaczyć nową prawdę o oleju rzepakowym. Nową prawdę, bo to już nie ten sam olej co kiedyś. Rolnicy uprawiają nowe odmiany ...

6 stycznia 2010

Baterie słoneczne ze szpinaku

Naukowcy z Massachusetts Institute of Technology (MIT) wyodrębnili oni ze szpinaku chloroplast, substancję odpowiedzialną za fotosyntezę. Na jego bazie budują baterie słoneczne o wydajności około 20 proc.

5 stycznia 2010

Wrotycz dobry na migrenę

Liście złocienia maruna, zwanego inaczej wrotyczem już nasze praprababki polecały jako środek obniżający gorączkę i zioło zwalczające bóle migrenowe. Roślina nie ma właściwości umożliwiających przerwanie już rozpoczętych napadów, ale zawsze może ...

25 listopada 2009

Jeść mniej mięsa?

Naukowcy z Teksasu w Ameryce udowodnili, ze najlepsza dla rozbudowy mięśni jest średnia zawartość białek w jedzeniu. Przeczy to powszechnie pokutującym poglądom, ze im więcej jemy mięsa tym bardziej można rozbudowa mięśnie ćwicząc oczywiście w siłowni.

12 listopada 2009

Koźlęcina – dietetyczne mięso

Zmiany na rynku produktów żywnościowych uwidaczniają nowe trendy i potrzeby klientów. Ci ostatni coraz większą uwagę przywiązują do zdrowego i dietetycznego sposobu odżywiania się. Takie walory posiada między innymi koźlęcina. Chów kóz, zarówno w ...

26 października 2009

Dietetyczna i zdrowa wołowina

Wołowina należy do najwartościowszych mięs pod względem wartości odżywczych, o czym decyduje podstawowy skład chemiczny oraz zawartość składników egzogennych. Wołowina jest mięsem średnio kalorycznym, chudszym od baraniny i wieprzowiny. Przy obecnych ...

16 października 2009

Miód i cytryna

Boli cię gardło i jesteś przeziębiony - jedz miód z cytryną. Tak radziły i radzą nasze babcie. A jaka jest prawda? Cytryna rzeczywiście obok pietruszki i innych warzyw jest naturalnym źródłem witaminy C, która ma działanie uodparniające. Miód z kolei ...

16 października 2009

Niedoceniona dynia

Znana z licznych konkursów przede wszystkim w Ameryce, ze świąt halloween (nazwa halloween jest najprawdopodobniej skróconym All Hallows Eve - wigilia Wszystkich Świętych) jest najmniej doceniana w naszym kraju, chociaż dynia olbrzymia, podobnie jak ...

13 października 2009
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę