Ze względu na własności przeciwutleniające i antybakteryjne, składniki cebuli mogą być stosowane jako naturalne konserwanty żywności - wykazali naukowcy z Hiszpanii. Wyniki ich badań publikuje pismo "International Journal of Food Science and Technology".
Geny zwykłych pomidorów mogą stać się skuteczną bronią w walcez chorobami nowotworowymi. Do takiego wniosku doszli naukowcy ze szwedzkiego miasta Lund - informuje dziennik "Sydsvenska Dagbladet".Według uzyskanych przez nich danych, geny pomidorów ...
Czy rozpoczynający się Nowy 2010 Rok będzie tłustym rokiem? O tym dowiemy się za 12 miesięcy. Ale dziś jest dobra okazja, by zaznaczyć nową prawdę o oleju rzepakowym. Nową prawdę, bo to już nie ten sam olej co kiedyś. Rolnicy uprawiają nowe odmiany ...
Naukowcy z Massachusetts Institute of Technology (MIT) wyodrębnili oni ze szpinaku chloroplast, substancję odpowiedzialną za fotosyntezę. Na jego bazie budują baterie słoneczne o wydajności około 20 proc.
Liście złocienia maruna, zwanego inaczej wrotyczem już nasze praprababki polecały jako środek obniżający gorączkę i zioło zwalczające bóle migrenowe. Roślina nie ma właściwości umożliwiających przerwanie już rozpoczętych napadów, ale zawsze może ...
Naukowcy z Teksasu w Ameryce udowodnili, ze najlepsza dla rozbudowy mięśni jest średnia zawartość białek w jedzeniu. Przeczy to powszechnie pokutującym poglądom, ze im więcej jemy mięsa tym bardziej można rozbudowa mięśnie ćwicząc oczywiście w siłowni.
Zmiany na rynku produktów żywnościowych uwidaczniają nowe trendy i potrzeby klientów. Ci ostatni coraz większą uwagę przywiązują do zdrowego i dietetycznego sposobu odżywiania się. Takie walory posiada między innymi koźlęcina. Chów kóz, zarówno w ...
Wołowina należy do najwartościowszych mięs pod względem wartości odżywczych, o czym decyduje podstawowy skład chemiczny oraz zawartość składników egzogennych. Wołowina jest mięsem średnio kalorycznym, chudszym od baraniny i wieprzowiny. Przy obecnych ...
Boli cię gardło i jesteś przeziębiony - jedz miód z cytryną. Tak radziły i radzą nasze babcie. A jaka jest prawda? Cytryna rzeczywiście obok pietruszki i innych warzyw jest naturalnym źródłem witaminy C, która ma działanie uodparniające. Miód z kolei ...
Znana z licznych konkursów przede wszystkim w Ameryce, ze świąt halloween (nazwa halloween jest najprawdopodobniej skróconym All Hallows Eve - wigilia Wszystkich Świętych) jest najmniej doceniana w naszym kraju, chociaż dynia olbrzymia, podobnie jak ...