Wyciąg z świeżych winogron może zwalczać szkodliwe bakterie
29 kwietnia 2009
Podczas badań przeprowadzonych na uniwersytecie Clemson w USA naukowcy odkryli, że wyciąg z różnych gatunków winogron może być skuteczny w powstrzymywaniu helicobacter pylori, bakterii odpowiedzialnej za powstawanie u człowieka chorób gastrycznych. Helcobacter pylori jest czynnikiem bakteryjnym najczęściej wiązanym z powstawaniem wrzodów żołądka, zapaleniem otrzewnej oraz z najgroźniejszą chorobą rakiem żołądka.
Terapia antybiotykowa stosowana do tej pory przynosi poprawę w pierwszym stadium choroby, jednak odporność na antybiotyki narasta z czasem i mogą wystąpić nawroty choroby wrzodowej. Podczas poprzednich badań sprawdzano przydatność terapeutyczną innych roślin które przeciwdziałają bakteriom żołądka np.: czosnek, brokuły czy żurawiny, jednak okazuje się, że to mieszanka czerwonych, białych i ciemnych winogron ma najmocniejsze działanie antybakteryjne jak pokazują wyniki 24 godzinnego leczenia pacjentów w początkowym stadium choroby.