Każdego roku, 9 października obchodzimy Światowy Dzień Jaja. Specjaliści z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz przekonani są, że jaja są dobre na właściwie na wszystko - są smaczne i są żródłem substancji niezbędnych do prawidłowego funkjonowania naszych organizmów.
Za Międzynarodową Komisją ds. Jaj (International Egg Comission) podajemy 12 powodów dla których warto jeść jajka.
A więc...
1.Jaja to jedne z najbardziej wielofunkcyjnych produktów żywnościowych na rynku.
2.Jaja mają jeden z najwyższych wskaźników koncentracji składników pokarmowych.
3.Gdy mówimy o białku jaja, powinniśmy pamiętać, że zostało ono uznane przez naukowców za białko wzorcowe, którego skład i proporcje zawartości poszczególnych aminokwasów przyjmuje się za 100, przyrównując do wartości biologicznej białek innego pochodzenia (mięso, ryby, zboża itd.).
4.Tłuszcz znajdujący się w jaju to w dwóch trzecich wysoko zdrowotne nienasycone kwasy tłuszczowe.
5.Kupowanie jaj, wysokowartościowych produktów pod względem pokarmowym, jest jednym z najlepszych sposobów nabywania białka.
6.Każda pora dnia jest dobra na spożywanie jaj.
7.Żółtko jaja jest doskonałym źródłem choliny, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu.
8.Zawarte w jajach luteina i zeaksantyna są dwoma nowo poznanymi składnikami pokarmowymi, dzięki którym jaja zostały zaliczone do tzw. żywności funkcjonalnej.
9.Jaja są produktem do przyrządzenia niezwykle eleganckich dań na uroczyste okazje.
10.Wzbogacenie odchudzającej diety w białko jaja, przyczynia się do większej stabilizacji poziomu cukru we krwi, co powoduje utrzymywanie się uczucia sytości przez dłuższy czas.
11.Dzieci lubią jaja, a rosnący organizm potrzebuje składniki pokarmowe. Zatem jaja jako doskonałe źródło aminokwasów mogą być świetnym pożywieniem dla dzieci.
12.Październikowy Światowy Dzień Jaja warto wykorzystać jako inspirację do stworzenia nowych potraw z wykorzystaniem jaj.
Pełen tekst źródłowy IEC na stronie internetowej: www.kipdip.org.pl
7061992
1