Fenole w suszonych śliwkach przeciwdziałają chorobom
24 czerwca 2009
Jedzenie suszonych śliwek może być znacznie bardziej efektywne w tłumieniu apetytu niż spożywanie niskotłuszczowych artykułów spożywczych według raportu przygotowanego przez pismo NutraIngredients.
Naukowcy z Uniwersytetu w San Diego zaprezentowali swoje wyniki badań które prowadzili na grupie ok. 26 osób które spożywały zarówno suszone śliwki jak i inne niskotłuszczowe słodkie produkty spożywcze tłumiące apetyt w organizmie.
Według słów Marka Kerna, członka zespołu badawczego „ prawdopodobnie śliwki obniżają poziom glukozy, insuliny oraz blokują działanie hormonów mających wpływ na poziom sytości w naszym organizmie. Poprawiają też trawienie oraz perystaltykę jelit”.
Uczucie sytości, kontrola kalorii oraz metabolizmu, są to w ostatnich miesiącach tematu bardzo popularne zwłaszcza w kręgach producentów artykułów żywnościowych, którzy starają się zaspokoić rosnący popyt wśród klientów na produkty które jednocześnie zaspokajają głód oraz nie przyczyniają się do zwiększenia otyłości.
Oprócz tego śliwki zawierają także sporą dawkę skoncentrowanych fenoli które przeciwdziałają różnym chorobom. Suszone śliwki mają większą zawartość fenoli - 528 miligramów a świeże tylko 128 miligramów.