Przepiórki japońskie są ptakami całkowicie udomowionymi i uzależnionymi od człowieka, który powinien stwarzać optymalne warunki środowiskowe niezbędne do zachowania wysokiej zdrowotności i
Przepiórki można użytkować także w kierunku mięsnym. We Włoszech i Francji tuszka przepiórcza jest wysoko cenionym i często konsumowanym przysmakiem. W celu pozyskania mięsa przepiórczego do
Użytkowanie nieśne to najczęściej stosowany kierunek odchowu przepiórek japońskich. Nieśność u tych ptaków rozpoczyna się bardzo wcześnie, bo przeważnie w siódmym tygodniu życia i trwa przez
Gdy samice przepiórek japońskich skończą 7 tydzień życia rozpoczyna się nieśność. Zmianie ulegają potrzeby pokarmowe. Przede wszystkim wzrasta zapotrzebowanie na wapń wywołane produkcją
Do uboju przeznacza się albo młode przepiórki w wieku 6 tygodni lub ptaki dorosłe z hodowli. W przypadku młodych ptaków rzeźnych żywienie ich w pierwszych dwóch okresach odchowu jest identyczne
Jednodniowe pisklęta przepiórcze są bardzo małe, a ich masa wynosi przeciętnie tylko 6 gram. Ptaki te charakteryzuje bardzo szybkie tempo wzrostu, bo już w drugiej dobie życia podwajają swoją
Normy żywieniowe przepiórek według Norm Żywienia Drobiu – 1996 r. Składniki 1-7 tygodni 8-28 tygodni 29-45 tygodni Dorosłe niosące
Przepiórki japońskie maja bardzo wysokie potrzeby pokarmowe i żywienie ich wymaga dużo staranności i stosowania pasz o najwyższej jakości. Wydaje się, że brak znajomości potrzeb pokarmowych
Chów przepiórek może odbywać się w dwojaki sposób: w klatkach w pomieszczeniach bezpośrednio na podłodze ( w ściółce) Obydwa te systemy mają dobre i złe strony. Kształt i
Przepiórki japońskie mają specyficzne i dość wysokie wymagania środowiskowe. Powszechnie stosowane w chowie drobiu kurniki z reguły nie spełniają potrzeb przepiórek Dorosłe ptaki wymagają