MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Żywienie ptaków nieśnych

18 grudnia 2002

Gdy samice przepiórek japońskich skończą 7 tydzień życia rozpoczyna się nieśność. Zmianie ulegają potrzeby pokarmowe. Przede wszystkim wzrasta zapotrzebowanie na wapń wywołane produkcją skorupy jajowej. Aby młode nioski przepiórcze mogły zmagazynować w kościach długich niezbędny wapń na okres szczytu nieśności, wskazane jest na jeden tydzień przed planowanym rozpoczęciem nieśności, podawanie mieszanki przeznaczonej dla ptaków nieśnych. Praktycznie w 6 tygodniu odchowu miesza się 2/3 mieszanki stosowanej w żywieniu młodzieży z 1/3 mieszanki z tabeli podanej poniżej. 

Komponent paszowy A (%) B (%) C (%) D (%)
Śruta z kukurydzy 47,5 - 30,0 28,1
Śruta z pszenicy - 48,4 10,3 20,3
Śruta z jęczmienia - - 10,0 -
Śruta sojowa (43% białka) 24,3 22,1 26,5 19,1
Śruta rzepakowa (35% białka) 5,0 5,0 - 7,0
Mączka rybna (65% białka) - - 5,0 3,0
Mączka mięsna (55% białka 5,0 5,0 - 2,0
Mleko odtłuszczone w proszku 2,0 2,0 1,0 1,0
Susz z lucerny 4,0 4,0 4,0 4,0
Drożdżowe pasze - - - 3,0
Olej sojowy lub rzepakowy 4,4 5,7 5,0 5,0
Fosforan IICa 1,5 1,2 2,0 1,6
Kreda pastewna 4,5 4,7 4,7 4,7
DL-metionina 20% 0,1 0,1 - -
L-lizyna 0,4 0,5 0,2 0,2
Sól kuchenna (NaCl) 0,3 0,3 0,3 0,3
Premiks IHN 1,0 1,0 1,0 1,0

Dorosłe przepiórki potrzebują przeciętnie w kilogramie pełnoporcjowej mieszanki 2800 kcal energii metabolicznej, 21% białka ogólnego, 1,15% lizyny, 0,45% metioniny, 1,50% kwasu linolowego,2,50% wapnia, 0,55% dostępnego fosforu, 0,16% sodu i 0,15% chloru. Przykładowe mieszanki spełniające potrzeby pokarmowe dorosłych przepiórek przedstawiono w tabeli powyżej (A, B, C, D). W żywieniu przepiórek, których jaja mają być przeznaczone do wylęgu można stosować te same zestawy paszowe, należy jednak pamiętać o zakazie podawania w reprodukcji antybiotyków paszowych. Dlatego zaleca się wyłącznie premiksy IHN bądź DJR ( bez antybiotyku). Niedozwolone jest natomiast wprowadzanie do mieszanki np. premiksu BJ-1 przeznaczonego dla niosek znoszących jaja konsumpcyjne.

Autor: prof. dr hab. Andrzej Rutkowski

Akademia Rolnicza w Poznaniu

Materiał został udostępniony dzięki uprzejmości redakcji miesięcznika fauna&flora: fauna@opole.home.pl


POWIĄZANE

W dniu 18 grudnia br. odbyło się śniadanie prasowe Krajowej Rady Drobiarstwa – I...

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę