Wiele dróg, jedno stypendium. - to hasło przewodnie Programu Stypendialnego Horyzonty, który już od 15 lat wspiera uczniów i uczennice szkół średnich w rozwoju,...
Badacze z Uniwersytetu Jagiellońskiego i Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie opracowali metodę diagnostyczną, która może zmienić reguły gry w zwalczaniu leptospi...
Mleko od lat jest uznawane za jeden z najcenniejszych elementów diety dzieci. Choć najczęściej kojarzy się z wapniem, jego wartość odżywcza wykracza daleko poza...
Książki rolnicze wzbudzają coraz większe zainteresowanie wśród działkowców i właścicieli przydomowych ogrodów. Dzięki nim można nabyć wiedzy, która uchroni prze...
Złoty Medal Chemii 2024 otrzymał Jan Kachnowicz z Wydziału Chemii na Uniwersytecie Wrocławskim. Temat zwycięskiej pracy dyplomowej to „Experimental and computat...
5 sposobów na zbudowanie zdrowej relacji z jedzeniem u dorosłych i dzieci według psychodietetyka Jedzenie to podstawowa potrzeba fizjologiczna człowieka. Może b...
Co czwarte ogłoszenie o pracę w Polsce wymaga znajomości języka angielskiego – wynika z analizy ekspertów z platformy Preply. W Unii Europejskiej jest to 22%. G...
Czy to na pewno dobry wybór? Polacy trzykrotnie częściej wybierają naukę języków obcych z nauczycielami pochodzącymi z Polski niż z native speakerami – wynika...
Rola mikrobiomu i diety w utrzymaniu zdrowych jelit Mikroorganizmy zamieszkują zarówno środowisko zewnętrzne, jak i wnętrze ludzkiego organizmu. Ich zespoły two...