europejskie forum rolników 2025

Polski konsument a soki

19 marca 2025
Polski konsument a soki

Co jest dla nas najważniejsze przy zakupie i spożywaniu soków?

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków przeprowadziło kolejną falę cyklicznego badania konsumenckiego, dotyczącego nawyków związanych z konsumpcją soków w Polsce. Czego możemy dowiedzieć się z wyników najnowszej edycji? Po pierwsze tego, że soki pijemy przede wszystkim dla uzupełnienia składników odżywczych. Ponad połowa z nas zgadza się ze stwierdzeniem, że szklanka soku może stanowić 1 z 5 zalecanych porcji warzyw i owoców dziennie. Zdecydowana większość konsumentów słyszała także o podstawowych założeniach prawidłowego odżywiania, a więcej osób, niż przed rokiem, stosuje te założenia w swojej diecie na co dzień.

Tegoroczne badanie konsumenckie, podobnie jak w ubiegłym roku, zostało przeprowadzone na ogólnopolskiej grupie Polaków, znajdujących się w przedziale wiekowym pomiędzy 20 a 75 lat. Jego celem było poznanie nawyków konsumentów dotyczących wyboru i spożycia soków oraz ich nawyków żywieniowych, a także zbadanie wiedzy respondentów na temat soków dostępnych w sklepach.

Soki pijemy – po pierwsze – dla składników odżywczych

Najczęstszym powodem picia soków jest potrzeba uzupełnienia witamin i innych składników odżywczych. 53% ankietowanych wskazało właśnie taką motywację. Soki pijemy także dla smaku oraz dla zaspokojenia pragnienia. Nasze ulubione smaki to kolejno pomarańczowy, multiwitamina oraz jabłkowy. Co ciekawe, co około piąty Polak docenia także walory soku pomidorowego oraz marchwiowego, a co około dziesiąty – warzywnego i buraczanego.

54% konsumentów wie, że szklanka soku może stanowić jedną z 5 porcji owoców i warzyw

Ponad połowa, bo 54% konsumentów słusznie uważa, że szklanka soku może stanowić jedną z pięciu dziennych porcji owoców i warzyw. Wskazania te były szczególnie częste wśród osób po 65. roku życia, czyli w grupie która szczególną uwagę powinna przykładać do zbilansowanej diety zapobiegającej niedoborom składników odżywczych. Zdecydowana większość z nas (71%) deklaruje, że słyszała o podstawach zdrowego odżywiania. Jest to temat, z którym częściej stykają się kobiety i osoby z wyższym wykształceniem. Dodatkowo, więcej osób niż przed rokiem (18% w stosunku do 16% w roku 2024) deklaruje stosowanie się na co dzień do założeń zbilansowanej diety. Może to oznaczać, że małymi krokami, coraz więcej osób stara się wcielić swoją wiedzę na temat zrównoważonego stylu życia w praktykę.

Chcemy żyć świadomie

Co więcej, większość z nas jednorazowo wypija szklankę soku, a więc objętość zgodną z 1 z 5 zalecanych dziennie porcji warzyw i owoców. Istotne są dla nas informacje zawarte na opakowaniu. Przy wyborze soku kieruje się nimi aż 57% konsumentów.

– Szczególnie interesujące są wyniki w zakresie informacji na opakowaniach soku istotnych dla konsumentów. Notujemy duży wzrost istotności informacji dotyczących zawartości witamin, (tu zauważalny jest wzrost w porównaniu do 2024, z 65% do 73%) oraz informacji o wpływie na zdrowie (wzrost z 32% do 42%). Istotne jest dla

______________________________________________________________________________

Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Organizator Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.

www.kups.org.pl

O KUPS

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) to organizacja non profit zrzeszająca oraz integrująca producentów soków, nektarów i napojów z owoców i warzyw. Reprezentuje firmy dostarczające na rynek krajowy około 70% soków owocowych i warzywnych oraz zagęszczonych soków owocowych i warzywnych w Polsce. Stowarzyszenie współpracuje z instytucjami naukowymi, laboratoriami badawczymi, dostawcami półproduktów, maszyn i opakowań. Jest również aktywnym członkiem Stowarzyszenia AIJN (Europejskie Stowarzyszenie Soków Owocowych). W trosce o konsumentów, dokłada starań, aby stale zapewniać wysoką jakość produktów na rynku. W tym celu Stowarzyszenie KUPS przy współpracy z EQCS powołało system samokontroli przemysłowej DSK (Dobrowolny System Kontroli soków i nektarów), którego celem jest dbanie o wysoką jakość produktów dostarczanych konsumentom przez branżę. Wdrożenie systemu praktycznie wyeliminowało nieprawidłowości w procesie produkcji soków. Obecnie Polska branża sokownicza jest w grupie nielicznych liderów UE, u których sporadycznie występujące nieprawidłowości są na bieżąco weryfikowane i usuwane.

 

oprac, e-red, ppr.pl


POWIĄZANE

Prawie całe środowisko rolnicze w Unii Europejskiej, stanowczo sprzeciwia się pr...

Degradacja lasów i wylesianie stanowi jeden z ważniejszych czynników przyspiesza...

Z obrotu może zniknąć nawet 90 proc. kantorów kryptowalutowych W tym roku z rynk...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę