Obydwa te systemy mają dobre i złe strony. Kształt i wielkość klatek dla przepiórek w zasadzie są obojętne i mogą zależeć od inwencji ich wykonawców pod warunkiem zachowania kilku podstawowych zasad:
Zaletami chowu klatkowego są jego higieniczność, możliwość utrzymywania dużej ilości ptaków w jednym pomieszczeniu oraz możliwość zmechanizowania zbioru odchodów i jaj. Ujemną cechą tego chowu są wysokie koszty wykonania klatek, które obniżają, a często niwelują opłacalność fermy. Przepiórki można utrzymywać w zaadaptowanych pomieszczeniach mieszkalnych, strychach i piwnicach pod warunkiem, że spełniać będą wymagania środowiskowe, które zostały omówione wcześniej.
Przepiórki japońskie lubią przebywać w dużych stadkach po 500-600 sztuk, a takie możliwości stwarza chów podłogowy. Zaleca się od 35-45 ptaków na jednym metrze kwadratowym. Warunkiem utrzymania przepiórek na ściółce jest jej jakość. Dobrą ściółkę można zrobić z wiórków drzew iglastych lub pociętej słomy, natomiast trociny są niewłaściwe, bowiem przepiórki często je jadają i zapychają sobie żołądek mięśniowy. Prawidłowa ściółka musi być higroskopijna, czyli wodochłonna oraz nie może powodować zapylenia powietrza w pomieszczeniu. Ściółka wilgotna jest przyczyną wielu chorób przepiórek i dlatego nie wolno dopuszczać by ptaki przebywały na takim podłożu. Wadliwą ściółką jest także taka, w której zachodzą procesy gnilne i dezaminacji, skutkiem czego w pomieszczeniu wzrasta poziom amoniaku. Gaz ten jest toksyczny ( niszczy hemoglobinę krwi) stąd nie powinno go być w pomieszczeniach inwentarskich. Należy pamiętać, że stężenie amoniaku największe jest na samym dole, czyli na wysokości głów przepiórek, natomiast dużo niższe na wysokości głowy hodowcy, który często przez to nie docenia problemu. Ilość amoniaku można ograniczyć poprzez dodawanie do ściółki substancji absorpcyjnych jak torf, czy glinokrzemiany lub stosując do paszy substancje uniemożliwiające rozkład mocznika do amoniaku.
W podłogowym chowie przepiórek należy uniemożliwić ptakom rozbijanie się o ściany lub sufit. Przepiórki są ptakami płochliwymi (istnieją duże różnice temperamentu pomiędzy poszczególnymi rodami), stąd gdy mają do dyspozycji w chowie podłogowym dużą przestrzeń mogą przestraszone wzbić się do lotu i uderzyć o ścianę. Zderzenia takie kończą się kalectwem, a często i śmiercią ptaków. Aby tego uniknąć nie należy utrzymywać ich w dużych pomieszczeniach, bowiem mogą się w locie dobrze rozpędzić, a skutki zderzenia są bardzo groźne. Optymalna powierzchnia to 10-15 metrów, na której może przebywać 400-600 ptaków. Gdy chcemy prowadzić hodowlę na większej powierzchni należy wtedy podzielić ją na mniejsze boksy. Dobre efekty dają zawieszone w odległości 50 cm od ściany siatki plastikowe, bowiem "wyłapują" rozpędzone ptaki.
Spokojna obsługa i nie powodowanie stresów poprzez straszenie lub wprowadzanie nieznanych ptakom osób lub rzeczy, to jedna z żelaznych zasad hodowcy tych małych kuraków.
Autor: prof. dr hab. Andrzej Rutkowski
Akademia Rolnicza w Poznaniu
Materiał został udostępniony dzięki uprzejmości redakcji miesięcznika fauna&flora: fauna@opole.home.pl