Tylko 4 z 25 zakładów mięsnych i przetwórni z powiatów płockiego i gostynińskiego mają szansę spełnić unijne warunki do końca kwietnia br. Już w 2002 r. Unia określiła, jakie warunki i do
Dzięki skupowi interwencyjnemu wzrasta cena żywca wieprzowego, a jesienią 2004 r. powinna wynieść 4 zł za kilogram - poinformował w czwartek w Sejmie minister rolnictwa Wojciech Olejniczak,
Ośrodki hodowli zarodowej bydła na Opolszczyźnie nie nadążają z produkcją. To skutek wciąż rosnącego zainteresowania materiałem genetycznym do produkcji rasy czerwono-białej. Wzrasta również
Na giełdach towarowych wołowina zdrożała w ciągu ostatnich 2 tygodni o 1/10. Powodem podwyżek był eksport dużych ilości tego mięsa na Ukrainę. Za kilogram wołowiny z bydła dorosłego
Zainteresowanie skupem tuczników na zapasy stałe Agencji Rynku Rolnego jest mniejsze niż przewidywano. Przede wszystkim dlatego, że świń w niektórych regionach zaczęło brakować. W całej
Właścicielem największej w Europie fermy norek jest nie Duńczyk, ani Fin, tylko Polak - pan Rajmund Gąsiorek. Jego hodowla znajduje się w Czerniejewie, w województwie wielkopolskim.
20 kanadyjskich knurów rasy Yorkshire przyjechało właśnie do Polski - jeden z nich do hodowli w Szadku. Zwierzęta mają uzupełnić materiał genetyczny polskich stad. Dzięki nim można będzie
Wstrzymywanie produkcji w nie przestrzegających prawa przemysłowych tuczarniach trzody chlewnej - zapowiada ministerstwo rolnictwa. To efekt bardzo silnych ostatnio nacisków rolniczych
Od 11 lutego 2004 r. powiatowe biura Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wydają nieodpłatnie właścicielom bydła kolczyki otrzymane w darowiźnie od fundacji Fundusz Współpracy w
Po piekarzach do ataku na super- i hipermarkety przystąpiły zakłady mięsne. Przedstawiciele branży uważają, że przyjęta w środę przez Senat ustawa stwarza sieciom handlowym tak