Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Nowy tydzień i nowe podwyżki

2 marca 2004

Nowy tydzień i nowe podwyżki, tak wygląda teraz sytuacja na rynku żywca wieprzowego. Maksymalnie 3,70 zł za kilogram i jak zapewniają zakłady przetwórcze ani grosza więcej, tyle gotowe są teraz płacić za tuczniki. Ale czy rzeczywiście uda się im uniknąć dalszych podwyżek, mało prawdopodobne, bo żywca wciąż brakuje.

Najdrożej jest teraz w Wielkopolsce. Zakłady potrzebują surowca nie tylko na bieżącą produkcję, ale także na zawarte wcześniej kontrakty, powoli też przymierzają się do gromadzenia przedświątecznych zapasów. Tymczasem w poszukiwaniu żywca w okolice Krotoszyna czy Poznania, przyjeżdżają pośrednicy ze Śląska. Żeby nie wracać z pustymi rękoma płaca o 5-10 gr. więcej. Najniższe ceny oferują zakłady w Dębicy - 3,30 zł za kilogram żywca. I chyba z tego powodu tygodniowo udaje im się kupić mniej niż kiedyś jednego dnia. Za klasę E zakłady płacą już prawie 5 zł za kilogram.

Część rolników i tak wstrzymuje się ze sprzedażą licząc na kolejne podwyżki ale zdaniem przetwórców tylko na tym stracą bo za ciężkie sztuki dostaną mniej. Zaczynają też rosnąć ceny prosiąt. W większości województw za parę trzeba zapłacić około 150 zł, tylko w Żurominie wciąż 80.


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę