Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Rolnicy zapełniają chlewnie

1 marca 2004

Gospodarze znów uwierzyli, że produkcja tuczników stanie się opłacalna i odbudowują stada. Ceny prosiąt gwałtownie rosną.

Gdy kilka miesięcy temu ceny żywca wieprzowego spadły do 2,70- 2,80 zł za kg, wielu rolników zdecydowało się na zmniejszenie produkcji. Wtedy to ceny prosiąt spadły w niektórych regionach nawet do 70 zł za parę. Dziś, gdy ceny w skupie rosną, prosięta drożeją. Za parę trzeba zapłacić średnio od 100 do 160 zł (w zależności od mięsności zwierząt).

Lepiej będzie od maja
- Zlikwidowałem maciory, bo we wrześniu produkcja była nieopłacalna - mówi rolnik spod Koronowa. - Teraz chcę stado odbudować, ponieważ słyszałem, że w maju będzie brakować wieprzowiny, a ceny w skupie mogą wynosić od 4 do 5 złotych. Liczę też, że zboże wreszcie przestanie drożeć.

Inny rolnik uważa z kolei, że za dwa, trzy miesiące ceny skupu mogą nawet przekroczyć 5 zł/kg. - Nareszcie nasze będzie na wierzchu - cieszy się gospodarz. Twierdzi, że jest w stanie kupić wiele prosiąt.

- Fakt, że niektórzy rolnicy zdecydowali się na odbudowanie stad jest bardzo pozytywnym zjawiskiem - uważa Jan K. Ardanowski, prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych. - Jednak do wszelkich szacunków dotyczących produkcji trzody chlewnej podchodzę z dużą ostrożnością. To bardzo chimeryczny rynek. Poza tym należy pamiętać, że o ile kilka miesięcy temu próg opłacalności wynosił około 3,50 zł za kilogram, to dziś, po kolejnych podwyżkach cen pasz wzrósł on do około 4 zł. Jeśli ceny w skupie będą rosły, to dobrze, ale ważne, żeby zakłady mięsne nie przerzuciły ciężaru podwyżek natychmiast na konsumentów.

Świnia albo kurczak
Zdaniem dr Krystyny Świetlik z Zakładu Badań Rynkowych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie, w maju wieprzowiny nie powinno zabraknąć. - Mamy jeszcze duże zapasy agencyjne, a poza tym będziemy już w Unii i zawsze będzie można mięso sprowadzić - rozwiewa nadzieje rolników dr Świetlik. - Ceny skupu mogą dojść do 5 złotych za kilogram, ale będzie to raczej wzrost krótkotrwały. Poza tym konsumenci zawsze mają wybór: jeśli nie wieprzowina, to drób.


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę