Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Trzy odsłony Portugalii na każdą porę roku

Miłośnicy zwiedzania z pewnością zachwycą się Lizboną i jej okolicami. Osoby tęskniące za przygodą, aktywnym wypoczynkiem czy piłkarskim talentem Cristiano Ronaldo – znakomicie poczują się na Maderze. Ci natomiast, którzy kochają luksus, ...

30 października 2015

Eksperci po raz osiemnasty ocenili żywność rodzimych producentów

Ponad 200 wyrobów spożywczych wzięło udział w audycie żywności zorganizowanym 28 października br. w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Wśród nich znalazły się m.in. pieczywo, wędliny, słodycze, nabiał, dania ...

29 października 2015

Bułgaria wprowadzi podatek od produktów bogatych w kwasy tłuszczowe trans

Model węgierski i duński w zakresie opodatkowania śmieciowego jedzenia będzie od 1 stycznia 2016 wprowadzony również w Bułgarii. Nowe prawo o zdrowiu publicznym przenosi dyskusję w nowe ramy działania.

29 października 2015

Naukowcy: ser jest tak samo uzależniający jak narkotyki

Naukowcy twierdzą, że ser jest tak samo uzależniający jak narkotyki. Specjaliści wskazują, że w trakcie trawienia kazeiny uwalniana jest kazomorfina. Jest to opioid należący do tej samej rodziny co kodeina, morfina czy heroina.

28 października 2015

Witamina D – nieodkryty skarb na wyciągnięcie ręki

Nazywana jest, nie bez powodu, witaminą życia, ponieważ wpływa na wiele procesów życiowych. Nasza skóra ma zdolność produkcji witaminy D pod wpływem promieni UVB. Jednak w Polsce ilość słonecznych dni jest niewystarczająca, aby jedynie w ten sposób ...

28 października 2015

Sproszkowane owoce i warzywa zachowują większość swoich składników odżywczych. Redukcji ulegają tylko niektóre witaminy

Suszenie jest jedną z najstarszych metod przedłużania trwałości żywności do dziś z powodzeniem wykorzystywaną przez producentów przypraw i produktów w proszku. W torebkach, które trafiają na sklepowe półki, znajdują się chociażby suszone warzywa i ...

28 października 2015

Pożegnania w prehistorii

Zwyczaj żegnania się ze zmarłymi towarzyszy człowiekowi niemal od początku jego egzystencji. Potwierdzają to badacze z Parku Nauki i Ewolucji Człowieka w Krasiejowie na Opolszczyźnie. Chociaż dzień wszystkich świętych 1 listopada obchodzony jest od ...

28 października 2015

Na Podkarpaciu można już kupować zarejestrowane produkty regionalne

Podkarpacie, jako pierwsze w Polsce, zarejestrowało 200. wyrobów na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych. Jednak dotychczas większości z nich nie można było kupić w sklepach. Teraz część z tych smakołyków trafiła do jednej z sieci spożywczych ...

27 października 2015

Warsztaty kulinarne dla osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne

W dniu 19 października 2015 roku w Lubawie odbyły się warsztaty kulinarne w zakresie przygotowania potraw z wykorzystaniem przepisów kuchni tradycyjnej i lokalnej z regionu Warmii i Mazur na bazie lokalnych surowców. Warsztaty, które zorganizował ...

22 października 2015

Jaki smak soku najchętniej wybierają Polacy?

Polacy piją mało soków[1]. Jeśli już po nie sięgają to najczęściej wybierają jabłkowy. To ulubiony smak soku 34,7% dzieci oraz 27,3% dorosłych. Mniejszą popularnością wśród Polaków cieszą się natomiast soki warzywne. Sok pomidorowy wybiera zaledwie ...

22 października 2015
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę