MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Eliminacje do Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego w Jarosławiu

10 listopada 2015
Organizatorami tegorocznej edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego pt. "Kulinarny Zawrót Głowy" jest: Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu, Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie oraz Agencja Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Rzeszowie.

Pierwszy etap konkursu odbył się w dwóch szkołach. W poniedziałek 26 października uczniowie klas technikum żywienia i usług gastronomicznych rywalizowali w Rzeszowie, w środę 28 października takie zawody kulinarne odbyły się w Zespole Szkół Spożywczych Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu. Zadanie uczestników kulinarnych zmagań polegało na przygotowaniu zakąski na bazie karpia ze Starzawy oraz dania zasadniczego w wykorzystaniem wołowiny, miodu, jabłka lub gruszki.

W imieniu organizatorów pan Ryszard Gonczowski przedstawiciel OT ARR w Rzeszowie przywitał uczestników konkursu, przedstawicieli szkół oraz zaproszonych gości. Zawodnikom startującym w konkursie życzył wytrwałości, sukcesów, a także doznania nowych doświadczeń.

Komisja konkursowa w składzie: Pani Jadwiga Nawojska, Pan Grzegorz Stempak, Pani Stanisława Makarowska oraz Pani Wioleta Stoch oceniała pracę uczestników.

I miejsce zajęli Adam Czyrny oraz Adrian Norek z Zespołu Szkół Spożywczych Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu wykonując potrawy:

  • „Karp w migdałach ze szpinakiem, sosem jabłkowo-imbirowym i żurawinowym”

  • „Wołowina duszona w winie z sosem śliwkowo – jabłkowym, gruszką w miodzie i plackiem drożdżowym”

II miejsce zajęli Tomasz Żywicki oraz Kamil Kot z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowosielcach, uczniowie przygotowali:

  • „Tatar z karpia starzawskiego z powidłem galicyjskim z kotła”

  • „Wołowina duszona w maśle domowym z Handzlówki z chutneyem z żurawiny i karmelizowanych w miodzie lubaczowskim suszonych jabłek z Pruchnika”

Po oficjalnych wynikach odbyły się indywidualne konsultacje z Szefem Kuchni panem Grzegorzem Stempakiem, który przekazywał swoje uwagi co do sposobu wykonania, walorów smakowych i prezentacji potraw, które niewątpliwie przydadzą się uczestnikom w kolejnych konkursach oraz w przyszłym życiu zawodowym.

Na zakończenie zmagań dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Rzeszowie Jacek Hynowski podziękował uczestnikom konkursu za zgłoszenie się do konkursu i rywalizację, a zwycięskie drużyny zaprosił  na finał który odbędzie się 6 listopada w Zespole Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu.

POWIĄZANE

Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Bydgoszczy zakończył cykl spotkań eduka...

Ekologiczne gospodarowanie było inspiracją do zorganizowania przez Wielkopolski ...

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przedstawiło 10 listopada 2015 roku do kons...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę