Ptak_Waw_CTR_2024

Uwaga! Tak fałszują sery

Każdy to wie – nie ma pizzy, zapiekanki czy cheeseburgera bez żółtego sera. Nawet zwykła kanapka z szynką ma o niebo lepszy smak, gdy dołożymy ten pyszny żółty plasterek - pisze FAKT.pl . Ale uwaga! Nie wszystko co bierzemy za ser, jest nim w ...

3 listopada 2012

Pestycydy... ekologiczne

Słyszysz: pestycydy, myślisz: chemia, trucizna. I masz rację, ale nie do końca. Kanadyjscy naukowcy wymyślili... pestycydy ekologiczne. To nic innego jak olejki eteryczne uzyskane z ziół, zmieszane z wodą. Takie środki mają zabezpieczyć uprawy przed ...

29 października 2012

Rośliny w pokoju: Trują i uczulają

W ciepłym i suchym klimacie pokoju może się okazać, że pozornie niewinne roślinki... trują lub wywołują alergie. Tych najgroźniejszych powinniśmy się pozbyć bez zbędnych sentymentów. W soku niektórych efektownych i lubianych roślin ozdobnych ...

27 października 2012

Przebiegunowanie pola magnetycznego Ziemi może oznaczać poważny problem dla ludzkości

Przekonanie, że bieguny magnetyczne Ziemi cyklicznie zamieniają się miejscami nie jest nowy. Niektórzy sugerują, że ten proces może nawet zniszczyć planetę, a przynajmniej część życia na niej - czytamy na stronie zmianynaziemi.pl. Podstawowy problem ...

18 października 2012

,,OVOCURA'' - w wolnym tłumaczeniu oznacza ,,jajolecznictwo''

OVOCURA to prowadzony w Polsce program badawczy, którego celem są wysokospecjalistyczne badania naukowe nad wykorzystaniem bioaktywnych składników jaj do produkcji suplementów diety sprzyjających poprawie zdrowia i jakości życia oraz preparatów ...

13 października 2012

Krowa produkująca ludzkie mleko

Argentyńscy naukowcy z National Institute of Agribusiness w Buenos Aires, wyhodowali krowę, która wydziela w produkowanym przez siebie mleku dwa związki chemiczne występujące w mleku ludzkim – laktoferynę i lizozym. Są to substancje chroniące ...

13 października 2012

12 powodów do spożywania jaj

Oto lista opracowana przez Międzynarodową Komisję ds. jaj (IEC ) na podstawie najnowszych badań naukowych 1. Jaja to jedne z najbardziej wielofunkcyjnych produktów żywnościowych na rynku. 2. Jaja mają jeden z najwyższych wskaźników koncentracji ...

11 października 2012

Czekolada jest zdrowa

Szwedzcy badacze z Instytutu Karolinska w Sztokholmie stwierdzili, że spożywanie czekolady zmniejsza ryzyko udaru mózgu - informuje IAR. Okazuje się, że nie ma znaczenia czy jemy czekoladę ciemną czy jasną.

3 września 2012

Kawa łagodzi objawy choroby Parkinsona

Kofeina może łagodzić problemy z ruchem u osób dotkniętych chorobą Parkinsona - wynika z opublikowanych badań naukowców z kanadyjskiego uniwersytetu McGill. Jak podał uniwersytet w swoim komunikacie prasowym, prowadzono już badania dowodzące, że u ...

11 sierpnia 2012

Jedzenie orzechów w ciąży może obniżać ryzyko alergii u dziecka

Dzieci kobiet, które regularnie jadły w ciąży orzechy ziemne, a także inne orzechy, np. włoskie czy migdały mogą być mniej narażone na alergię i astmę niż potomstwo pań, które unikały orzechów - wynika z duńsko-amerykańskich badań.

28 lipca 2012
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę