Nazywana jest, nie bez powodu, witaminą życia, ponieważ wpływa na wiele procesów życiowych. Nasza skóra ma zdolność produkcji witaminy D pod wpływem promieni UVB. Jednak w Polsce ilość słonecznych dni jest niewystarczająca, aby jedynie w ten sposób ...
Suszenie jest jedną z najstarszych metod przedłużania trwałości żywności do dziś z powodzeniem wykorzystywaną przez producentów przypraw i produktów w proszku. W torebkach, które trafiają na sklepowe półki, znajdują się chociażby suszone warzywa i ...
Zwyczaj żegnania się ze zmarłymi towarzyszy człowiekowi niemal od początku jego egzystencji. Potwierdzają to badacze z Parku Nauki i Ewolucji Człowieka w Krasiejowie na Opolszczyźnie. Chociaż dzień wszystkich świętych 1 listopada obchodzony jest od ...
Podkarpacie, jako pierwsze w Polsce, zarejestrowało 200. wyrobów na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych. Jednak dotychczas większości z nich nie można było kupić w sklepach. Teraz część z tych smakołyków trafiła do jednej z sieci spożywczych ...
W dniu 19 października 2015 roku w Lubawie odbyły się warsztaty kulinarne w zakresie przygotowania potraw z wykorzystaniem przepisów kuchni tradycyjnej i lokalnej z regionu Warmii i Mazur na bazie lokalnych surowców. Warsztaty, które zorganizował ...
Polacy piją mało soków[1]. Jeśli już po nie sięgają to najczęściej wybierają jabłkowy. To ulubiony smak soku 34,7% dzieci oraz 27,3% dorosłych. Mniejszą popularnością wśród Polaków cieszą się natomiast soki warzywne. Sok pomidorowy wybiera zaledwie ...
Jednym z działań organizowanych przez OT ARR we Wrocławiu, mających promować artykuły rolno-żywnościowe wysokiej jakości są warsztaty i pokazy kulinarne. Skierowane są one do uczniów dolnośląskich szkół średnich uczących się w kierunku technik ...
Według sondażu przeprowadzonego przez Instytut Badań Rynkowych i Społecznych, Polacy nie znają zbyt dobrze właściwości zdrowotnych masła orzechowego. Powszechne jest m.in. przekonanie, że produkt ten jest tuczący. Jak to wygląda w rzeczywistości?
Naukowcy z Politechniki Gdańskiej zaprezentują kilkanaście wynalazków podczas tegorocznych targów Technicon Innowacje. Wystawa wynalazków odbędzie się w dniach 22-23 października na terenie AmberExpo w Gdańsku.
Ruszyła kampania edukacyjna "Chleb dobry". Jej ambasadorem jest Grzegorz Łapanowski, który przekonuje, że chleb jest nie tylko zdrowy, ale należy także do grupy żywności najmniej przetworzonej. "Chleb warto uwzględnić w śniadaniu" - mówi PAP Life dr ...