biogaz_09_2025

Witamina D – nieodkryty skarb na wyciągnięcie ręki

Nazywana jest, nie bez powodu, witaminą życia, ponieważ wpływa na wiele procesów życiowych. Nasza skóra ma zdolność produkcji witaminy D pod wpływem promieni UVB. Jednak w Polsce ilość słonecznych dni jest niewystarczająca, aby jedynie w ten sposób ...

28 października 2015

Sproszkowane owoce i warzywa zachowują większość swoich składników odżywczych. Redukcji ulegają tylko niektóre witaminy

Suszenie jest jedną z najstarszych metod przedłużania trwałości żywności do dziś z powodzeniem wykorzystywaną przez producentów przypraw i produktów w proszku. W torebkach, które trafiają na sklepowe półki, znajdują się chociażby suszone warzywa i ...

28 października 2015

Pożegnania w prehistorii

Zwyczaj żegnania się ze zmarłymi towarzyszy człowiekowi niemal od początku jego egzystencji. Potwierdzają to badacze z Parku Nauki i Ewolucji Człowieka w Krasiejowie na Opolszczyźnie. Chociaż dzień wszystkich świętych 1 listopada obchodzony jest od ...

28 października 2015

Na Podkarpaciu można już kupować zarejestrowane produkty regionalne

Podkarpacie, jako pierwsze w Polsce, zarejestrowało 200. wyrobów na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych. Jednak dotychczas większości z nich nie można było kupić w sklepach. Teraz część z tych smakołyków trafiła do jednej z sieci spożywczych ...

27 października 2015

Warsztaty kulinarne dla osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne

W dniu 19 października 2015 roku w Lubawie odbyły się warsztaty kulinarne w zakresie przygotowania potraw z wykorzystaniem przepisów kuchni tradycyjnej i lokalnej z regionu Warmii i Mazur na bazie lokalnych surowców. Warsztaty, które zorganizował ...

22 października 2015

Jaki smak soku najchętniej wybierają Polacy?

Polacy piją mało soków[1]. Jeśli już po nie sięgają to najczęściej wybierają jabłkowy. To ulubiony smak soku 34,7% dzieci oraz 27,3% dorosłych. Mniejszą popularnością wśród Polaków cieszą się natomiast soki warzywne. Sok pomidorowy wybiera zaledwie ...

22 października 2015

Potrawy regionalne i tradycyjne w Publicznej Szkole Gastronomicznej HO-GA

Jednym z działań organizowanych przez OT ARR we Wrocławiu, mających promować artykuły rolno-żywnościowe wysokiej jakości są warsztaty i pokazy kulinarne. Skierowane są one do uczniów dolnośląskich szkół średnich uczących się w kierunku technik ...

22 października 2015

Źródło zdrowia w maśle orzechowym

Według sondażu przeprowadzonego przez Instytut Badań Rynkowych i Społecznych, Polacy nie znają zbyt dobrze właściwości zdrowotnych masła orzechowego. Powszechne jest m.in. przekonanie, że produkt ten jest tuczący. Jak to wygląda w rzeczywistości?

22 października 2015

Politechnika zaprezentuje wynalazki

Naukowcy z Politechniki Gdańskiej zaprezentują kilkanaście wynalazków podczas tegorocznych targów Technicon Innowacje. Wystawa wynalazków odbędzie się w dniach 22-23 października na terenie AmberExpo w Gdańsku.

22 października 2015

Jedzmy chleb na zdrowie - przekonują eksperci

Ruszyła kampania edukacyjna "Chleb dobry". Jej ambasadorem jest Grzegorz Łapanowski, który przekonuje, że chleb jest nie tylko zdrowy, ale należy także do grupy żywności najmniej przetworzonej. "Chleb warto uwzględnić w śniadaniu" - mówi PAP Life dr ...

20 października 2015
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę