W bieżącym roku Oddział Terenowy ARR w Białymstoku przeprowadził zajęcia edukacyjno-kulinarne „Zdrowa przekąska” w 12-stu szkołach podstawowych z województwa podlaskiego.
Uczniowie szkół podstawowych ze 148 miejscowości w Polsce zmierzyli się z próbą pobicia Rekordu Guinnessa w największej lekcji gotowania zdrowego śniadania. W piątek zamiast zeszytów i piórników na ławkach pojawiły się rzeźby z twarożku, owocowe ...
Jesteśmy w trakcie technologicznej rewolucji, którą można porównać do odkrycia elektryczności - mówi PAP wiceprezes Intela Gordon Graylish. Dodaje, że w ciągu 15-20 lat będziemy otoczeni "inteligentnymi" urządzeniami i systemami, co zautomatyzuje ...
Dnia 26 października 2015 r. w Zespole Szkół Gospodarczych w Rzeszowie odbyły się eliminacje do Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego z Agencją Rynku Rolnego pn. „Kulinarny Zawrót Głowy”. Głównym organizatorem jest Zespół Szkół Spożywczych, ...
Dobry dzień zaczyna się od dobrego śniadania. Zbilansowana i prawidłowa dieta, to spożywanie 4-5 posiłków w ciągu dnia, w tym najważniejszego – pierwszego śniadania. Regularne spożywanie śniadań wspiera harmonijny rozwój, wspomaga koncentrację, ...
Choć pijemy coraz więcej cydru, dopiero uczymy się rytuałów, jakie towarzyszą temu trunkowi. W czym podawać cydr, jak go nalewać, z jakimi daniami łączyć - wyjaśnia jeden z najlepszych polskich barmanów, Paweł Rodaszyński.
50 sadowników i rolników z gminy Serock było uczestnikami cydrowych warsztatów w siedzibie Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru, gdzie powstaje pierwsza w Polsce wzorcowa cydrownia.
W gminie Kluczewsko (woj. świętokrzyskie) zaobserwowano dwa wilki - powiedział PAP wójt Rafał Pałka. Odkrycie nie dziwi przyrodników, którzy potwierdzają, że w przeszłości na tych terenach potwierdzano ich obecność. Ostatnio w 2007 r.
Produkty tradycyjne i regionalne są bardzo ważną częścią dziedzictwa kulturowego każdego narodu. Dlatego bardzo ważne jest upowszechnianie tego rodzaju produktów wśród kolejnych pokoleń. W związku z tym Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w ...
W dniach 27 i 30 października bieżącego roku Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego we Wrocławiu zorganizował dwa zajęcia kulinarne z kuchnią dolnośląską i produktami lokalnymi, regionalnymi w roli głównej. Odbyły się one w Powiatowym Zespole Szkół w ...