Produkty tradycyjne i regionalne są bardzo ważną częścią dziedzictwa kulturowego każdego narodu. Dlatego bardzo ważne jest upowszechnianie tego rodzaju produktów wśród kolejnych pokoleń. W związku z tym Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Warszawie zorganizował warsztaty edukacyjno-kulinarne dla dzieci dotyczące tradycji kuchni mazowieckiej. Warsztaty odbyły się w dniach 26 i 29 października 2015 r. w zagrodzie edukacyjnej, w Łagunach. Wzięły w nich udział dzieci z warszawskich placówek oświatowych.
Tematem przewodnim warsztatów była sójka mazowiecka wpisana na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Produkt ten ma formę dużego, pieczonego pieroga z nadzieniem z kapusty, kaszy jaglanej, grzybów i boczku. Warsztaty rozpoczynały się od zapoznania uczestników z surowcami wykorzystywanymi do przygotowania powyższych pierogów. Następnie dzieci wspólnie z paniami prowadzącymi warsztaty przygotowały sójki. Po ich upieczeniu uczestnicy warsztatów mogli zabrać swoje „dzieła” do domu lub zjeść je na miejscu.. W międzyczasie dzieci miały szansę zapoznać się z produktami wytwarzanymi w gospodarstwie, m.in. świeżym mlekiem, twarogiem czy też konfiturami.
Z ramienia organizatora - Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Warszawie podczas warsztatów obecni byli dwaj pracownicy OT: Andrzej Kołodziejczyk i Grzegorz Borkowski. Pierwszy z nich w krótkim wystąpieniu powiedział o wadze kultywowania tradycji kulinarnych i związku sójki mazowieckiej z Mazowszem. Przedstawiciele ARR wręczyli również wszystkim uczestnikom warsztatów zestawy agencyjnych gadżetów.