Zakończony cykl zajęć edukacyjno-kulinarnych „Zdrowa przekąska”.
10 listopada 2015
W bieżącym roku Oddział Terenowy ARR w Białymstoku przeprowadził zajęcia edukacyjno-kulinarne „Zdrowa przekąska” w 12-stu szkołach podstawowych z województwa podlaskiego.
Podczas tych spotkań dzieci razem z nauczycielami i pracownikami OT ARR, a także niejednokrotnie z rodzicami uczyły się, jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki oraz podejmowały próby wyciskania soków ze świeżych owoców. A więc przygotowywano między innymi szaszłyki owocowe i warzywno-mięsne, kanapki, różnego rodzaju sałatki itp.
Uczniowie uczestniczyli także w prezentacjach i pogadankach na temat zdrowego stylu życia oraz konkursach o tematyce zdrowego odżywiania. W spotkaniach tych niejednokrotnie uczestniczyli przedstawiciele Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, którzy to przedstawiali zagrożenia związane z nieprawidłowym odżywianiem się oraz zasady codziennej higieny osobistej.
Natomiast przedstawiciele policji udzielali porad dotyczących bezpiecznej drogi do szkoły. Podczas zajęć uczniowie rozwiązywali różne zagadki i rebusy. Szkoły bardzo chętnie angażowały się w to przedsięwzięcie, nieraz przygotowując występy i wierszyki dotyczące zdrowego stylu życia oraz konkursy w których nagrodami były gadżety ARR.
Celem cyklu takich zajęć edukacyjno-kulinarnych jest przede wszystkim trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci w wieku szkolnym poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w codziennej diecie, kiedy kształtują się ich nawyki żywieniowe. Ogółem w zajęciach edukacyjno-kulinarnych „Zdrowa przekąska” uczestniczyło przeszło 2 500 dzieci.