Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

ZPC Brześć celuje w 10-procentowy wzrost i planuje dalszy rozwój

Zakład Produkcji Cukierniczej Brześć prognozuje zamknięcie roku ze wzrostem przychodów na poziomie 8-10 proc. netto. Jednocześnie, w najbliższym roku firma planuje dywersyfikację portfolio produktowego, a także dalszy rozwój w segmencie marek ...

19 listopada 2015

Polscy naukowcy pomogą obniżyć koszty wydobycia ropy i gazu

Specjalistyczne substancje opracowane przez polskich badaczy pozwolą zmniejszyć całościowe koszty eksploatacji ropy i gazu. Taki cel przyświeca nawiązanej właśnie współpracy spółki PCC Exol i Instytutu Nafty i Gazu – Państwowego Instytutu ...

19 listopada 2015

Paulina Smaszcz-Kurzajewska: dorośli odżywiają się fatalnie, a złe nawyki przekazują dzieciom

Jeśli sami nigdy nie zjemy pomidora, to są małe szanse, że zje go nasze dziecko – podkreśla Paulina Smaszcz-Kurzajewska. Zdaniem dziennikarki to rodzice powinni wpajać dzieciom prozdrowotne nawyki żywieniowe. Tymczasem dorośli sami bardzo źle ...

18 listopada 2015

Śliwa w occie i Nalewka sosnowa wśród lubuskich produktów tradycyjnych

Śliwa w occie i Nalewka sosnowa „sosnówka” - to dwa kolejne specjały, które wpisano na listę produktów tradycyjnych województwa lubuskiego. Ta liczy obecnie 43 pozycje – poinformował PAP rzecznik Zarządu Województwa Lubuskiego ...

16 listopada 2015

Sertop ponownie triumfuje!

Złoty Ementaler, kultowy produkt tyskiego producenta serków topionych kolejny rok z rzędu został laureatem konkursu Lider Forum 2015 i zajął drugie miejsce w kategorii serów topionych.

16 listopada 2015

Jednodniowy czy z dłuższym terminem przydatności? Każdy sok jest równy!

Ale zaledwie 9% badanych wskazuje*, że do grupy produktów istotnych dla zachowania zdrowej i zrównoważonej diety należą soki. A przecież sok to sok – nazwa stosowana tylko dla naturalnego produktu. Jednodniowy czy pasteryzowany z dłuższym ...

16 listopada 2015

Przegrzanie może być gorsze od zmarznięcia

Mamy mają tendencję do zakładania swoim pociechom zbyt wielu ubrań. To, że osobie dorosłej jest zimno, nie oznacza, że dziecku również musi być. Przegrzanie organizmu może okazać się poważniejsze w skutkach od zmarznięcia. Warto wiedzieć, jak ...

16 listopada 2015

Pszczele produkty lubimy od 9 tys. lat

Ludzie wykorzystują pszczele produkty: wosk i miód, od co najmniej 9 tys. lat - wynika z badania przedstawionego w "Nature". Upodobania neolitycznych mieszkańców Europy, Afryki i Bliskiego Wschodu badano w 17 krajach, w tym w Polsce.

13 listopada 2015

Co piąty uczeń w Polsce ma nadwagę. Rodzice nie czytają etykiet na produktach żywnościowych i nie uczą tego dzieci

Najczęstszym kryterium wyboru produktów żywnościowych przez dzieci jest kolorowe opakowanie znane z reklamy i dobry smak. To jednak może oznaczać wysoką zawartość konserwantów, sztucznych barwników oraz cukru. Takie jedzenie ma szkodliwy wpływ na ...

13 listopada 2015

Eliminacje do Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego w Jarosławiu

Organizatorami tegorocznej edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego pt. "Kulinarny Zawrót Głowy" jest: Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu, Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie oraz Agencja Rynku Rolnego Oddział ...

10 listopada 2015
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę