Bezpieczeństwo żywności od lat jest w zjednoczonej Europie niekwestionowanym priorytetem. Nie przypadkiem więc konferencja poświęcona tym problemom była jednym z najwiekszych wydarzeń
Seminarium „Polska branża mięsna w UE” na tegorocznej POLAGRZE FOOD odbyło się w zaledwie pół roku po wejściu do Unii. Nic więc dziwnego, że właśnie sprawy odnajdywania się w
Przemysł zbożowy nigdy nie był pod taką presją brukselskich urzędników, jak choćby branża mięsna czy mleczna. Znalazł się natomiast pod ogromną presją rynku, o czym była mowa na seminarium
Agencja Rynku Rolnego kojarzy się przede wszystkim z kwotowaniem i dotowaniem produkcji rolnej. Nie zawsze pamiętamy, że zadaniem ARR jest też promocja produktów
Tegoroczna POLAGRA FOOD to symboliczny początek nowej epoki na polskiej wsi. Machina ruszyła się 1 maja. Datę tę poprzedzały jednak lata trudnych przygotowań, wysiłków bez natychmiastowych
Dzień 1 maja tego roku był dla polskiego handlu z Rosją i krajami Wschodu, które pozostały poza granicami UE dniem prawdziwej rewolucji. Organizatorzy seminarium o długiej nazwie:
Sejm uchwalił ustawę o jednostkach doradztwa rolniczego. Ustawa ma uporządkować istniejący obecnie krajowy system doradztwa dla rolników. Ma działać 17 takich ośrodków w całym kraju –
Pokazy zbioru i pieczenia ziemniaków, degustacja kartoflanych potraw i występy ludowych zespołów były atrakcją IV Festiwalu Ziemniaka, który odbył się w niedzielę w Muzeum Wsi Radomskiej w
W województwie podkarpackim coraz więcej placówek oświatowych korzysta z unijnych dopłat do mleka i jego przetworów. Jest to możliwe dzięki programowi koordynowanemu przez Agencję Rynku
Gwałtownie rośnie liczba szczecińskich uczniów, którzy są nauczani indywidualnie. Wrzesień jeszcze się nie skończył, a już poradnie psychologiczno-pedagogiczne wydały 680 orzeczeń