Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polagra Food 2004 - Polskie mięso w Europie

27 września 2004

Seminarium „Polska branża mięsna w UE” na tegorocznej POLAGRZE FOOD odbyło się w zaledwie pół roku po wejściu do Unii. Nic więc dziwnego, że właśnie sprawy odnajdywania się w nowych realiach zdominowały dyskusję.

Producenci podkreślali, że minione lata, podobnie jak w całej branży spożywczej, upłynęły im pod znakiem przygotowań, dostosowywania do wymogów UE i właściwie nie starczyło już czasu na nic innego. Zwłaszcza, że podobnie jak przemysł mleczarski, także mięsny był przez cały okres dostosowawczy oczkiem w głowie urzędników z Brukseli, pilnujących, by wszystko przebiegało zgodnie z oczekiwaniami. Branża wykonała olbrzymi wysiłek, by udało się sprostać wymaganiom. Inwestycje pociągnęły za sobą ogromne pieniądze, które trzeba było wydać.

Tymczasem do zrobienia jest wciąż wiele. Na przykład, asortyment wielu producentów w branży mięsnej nie zmienił się od lat. A rynek oczekuje nowości, przystosowywania się do nowych trendów, po prostu rozpieszczania konsumenta. Nie wystarcza w Unii być – na tamtejszym rynku trzeba umieć konkurować, a spełnienie norm to zaledwie pozwolenie na start w wyścigu do podniebienia i kieszeni konsumenta.

Wspólna Polityka Rolna zwiększa owszem, dochody branży rolno – spożywczej, nie stymuluje jednak wprost wzrostu produkcji – dało się słyszeć na sali. O to muszą zadbać sami zainteresowani producenci. I zdaniem części uczestników forum, nie jest z tym najlepiej.

Problemem branży są też mody na ekologię rozumianą jako wegetarianizm odbijające się na spożyciu mięsa. O ile przed rokiem 1989 rynek wewnętrzny mógł wchłonąć każdą jego ilość, i jeszcze było mało, teraz trzeba zabiegać o nabywcę. A tego można skusić nie zgodnością z europejskimi normami, tylko dużym wyborem smakowitych produktów, do tego w przystępnej cenie. Zwłaszcza, że szansą dla branży jest ekspansja na rynki europejskie.


POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę