Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polagra Food 2004 - Przede wszystkim bezpieczeństwo

27 września 2004

Bezpieczeństwo żywności od lat jest w zjednoczonej Europie niekwestionowanym priorytetem. Nie przypadkiem więc konferencja poświęcona tym problemom była jednym z najwiekszych wydarzeń towarzyszących tegorocznej POLAGRZE FOOD.

Dobór tematów w programie konferencji mógł zainteresować niejednego. Była mowa m. in. o roli inspekcji sanitarnej, nadzorze nad żywnością pochodzenia zwierzęcego w Polsce będącej już członkiem Unii, zafałszowaniach żywności i ich konsekwencjach dla zdrowia konsumentów. Omówiono rolę Rady Gospodarki Żywnościowej w nowych realiach i odzwierciedlenie w polskim prawie przepisów Rozporządzenia Wspólnoty Europejskiej nr 178/2002.

Gościem konferencji był Herman B.W.M. Koeter, dyrektor naukowy EFSA – Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności. Opowiadał on o roli swojej instytucji w strukturach UE.

Kontrola żywności w Unii Europejskiej przebiega na wszystkich etapach jej produkcji „od pola do stołu”, ale główna odpowiedzialność spoczywa na producencie. To on zobowiązany jest do stworzenia odpowiednich procedur kontroli jakości i jest za to odpowiedzialny. W Polsce rozlicza go z tego m. in. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Inspekcja przejęła też po 1 maja niektóre (delegowane) zadania związane ze Wspólną Polityką Rolną UE. Jest też zaangażowana w kontrole związane z płatnościami objętymi systemem finansowania z Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej.

Przypomnijmy, że bezpieczeństwo żywności w UE traktuje się dziś wyjątkowo poważnie. Swój wpływ miały na to wydarzenia lat 90 – tych. Kryzysy związane z chorobą szalonych krów, pryszczycą, czy skażeniem dioksynami skutecznie podkopały zaufanie europejskiego konsumenta do całego przemysłu spożywczego.

O ile przed tymi wydarzeniami sprawy związane z bezpieczeństwem żywności regulowany głównie dyrektywy wytyczające pewne ogólne cele, na przełomie stuleci postał szczelny system przepisów mających charakter obligatoryjny – wchodzą one w życie w 20 dni po opublikowaniu w dzienniku urzędowym, i to bez potrzeby wcześniejszego dostosowania przepisów krajowych. A gdy chodzi o przepisy wymagające uporządkowania zastanej sytuacji, określono terminy, w których musi to nastąpić.

Ważną zasada w unijnym prawie jest zasada identyfikowalności. Oznacza to możliwość prześledzenia całego procesu wytwarzania produkty, wraz z możliwością określenia, skąd pochodzą poszczególne składniki – producent odpowiedzialny jest więc do końca z to, co dostarcza na rynek, nawet, jeśli chodzi o surowiec czy półprodukt. System ten rozciąga się praktycznie na wszystko, co może mieć wpływ na jakość żywności -w tym na pasze, które podlegają podobnym rygorom jak produkty spożywcze.

Ponieważ w Unii ważne jest też bezpieczeństwo ekonomiczne konsumenta, system kontroli produktów żywnościowych ma też zapobiegać próbom jej fałszowania i umożliwiać swobodny wybór produktu przez kupującego.

O znaczeniu bezpieczeństwa żywności w Unii może świadczyć fakt, że Polska w trakcie negocjacji akcesyjnych była w tym obszarze traktowana bez taryfy ulgowej – tu w ogóle nie było mowy o okresach przejściowych.


POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę