Agencja Rynku Rolnego kojarzy się przede wszystkim z kwotowaniem i dotowaniem produkcji rolnej. Nie zawsze pamiętamy, że zadaniem ARR jest też promocja produktów krajowego rolnictwa i przemysłu spożywczego. Seminarium, które odbyło się drugiego dnia tegorocznej POLAGRY FOOD miało za zadanie przybliżyć uczestnikom mechanizmy promocji.
Dotowana z unijnej kasy promocja produktów rolnych ma te same zadania, co każda inna promocja– zwrócenie uwagi na jakość produktów ich walory smakowe, ekologiczne, zdrowotne itp. Agencja , w ramach Wspólnej Polityki Rolnej UE stwarza możliwość zwrotu sporej części wydatków na cele promocyjne – do 20 % wydanej kwoty można otrzymać z powrotem z budżetu kraju i aż 50% z budżetu unijnego – w sumie 70%.
Programy promocyjno – informacyjne obejmują grupy produktów mające szczególne znaczenia dla polityki rolnej UE, jak na przykład mleko i przetwory mleczne.
Pieniądze te – zarówno krajowe, jak i z wspólnotowe – wypłacane są za pośrednictwem ARR. Pozostałe 30 proc. zwrotu wydatków promocyjnych może pochodzić spoza unijnego systemu, ale za pośrednictwem tej samej organizacji proponującej refundację – z tym, że od organizacji reprezentatywnych dla branży.
Kto proponuje?
Organizacjami proponującymi mogą być federacje handlowe i konsumenckie, grupy producenckie, inne organizacje branżowe i zawodowe, a także inne organizacje unijne. Tak więc, spektrum uprawnionych do inicjowania kampanii promocyjnych jest bardzo szerokie. Sam charakter działań promocyjne wynika – jak w przypadku każdej promocji – ze sztuki reklamy i public relations. Właśnie agencje public – relations i reklamowe są wykonawcami programów promocyjnych i informacyjnych, a wykorzystują do tego doskonale znane kanały masowego komunikowania: ogłoszenia w prasie i TV, w internecie, infolinie, gry dla dzieci (o ile prawo dopuszcza takie postępowanie), ulotki a także bezpośrednio – w formie pokazów, konferencji, udziału w targach itp. Informatorzy docierają też do osób kompetentnych w danej sprawie – dietetyków, lekarzy itp. Programy promocyjno – informacyjne wspierane ze środków UE mogą, a nawet powinny, mieć bardzo szeroki zasięg: Obejmują zarówno wewnętrzny rynek unijny, jak i rynki zewnętrzne.
Jak to działa?
Warunkiem zakwalifikowania programu do współfinansowania przez UE jest, by przesłanie kampanii było pozytywne – przekaz negatywny jest wykluczony. Nie można też wskazywać konkretnych marek. Programy formułowane są jako długotrwałe – podczas oceny propozycji preferuje się wielo: 2, 3 letnie kampanie, najlepiej, by były one też ponadnarodowe, i jeśli jest to uzasadnione, dotyczyły wielu produktów.
Terminy składania wniosków o objęcie programami są z góry ustalone. Można to czynić dwa razy w roku: do końca stycznia i do końca lipca w przypadku kampanii skierowanych na rynek wewnętrzny UE, oraz do końca kwietnia i do końca października, jeśli chodzi o programy adresowane na rynki pozaunijne.
W latach 2001 – 2003 programami promocyjno – informacyjnymi objęte były między innymi takie rodzaje produkcji, jak: owoce i warzywa, kwiaty i rośliny uprawne, produkty mleczarskie, oliwki i oliwy z oliwek, wina, wołowina – jeśli chodzi o rynek wewnętrzny UE. Na rynkach zewnętrznych promowano dodatkowo, między innymi, makarony.
W latach tych na rynek wewnętrzny skierowane były ogółem 94 programy, o łącznej wartości 83 mln. euro, a na rynki zewnętrzne – 30 programów, na łączną kwotę 30 mln. euro.