Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polagra Food 2004 - Nie tylko kwoty

27 września 2004

Agencja Rynku Rolnego kojarzy się przede wszystkim z kwotowaniem i dotowaniem produkcji rolnej. Nie zawsze pamiętamy, że zadaniem ARR jest też promocja produktów krajowego rolnictwa i przemysłu spożywczego. Seminarium, które odbyło się drugiego dnia tegorocznej POLAGRY FOOD miało za zadanie przybliżyć uczestnikom mechanizmy promocji.

Dotowana z unijnej kasy promocja produktów rolnych ma te same zadania, co każda inna promocja– zwrócenie uwagi na jakość produktów ich walory smakowe, ekologiczne, zdrowotne itp. Agencja , w ramach Wspólnej Polityki Rolnej UE stwarza możliwość zwrotu sporej części wydatków na cele promocyjne – do 20 % wydanej kwoty można otrzymać z powrotem z budżetu kraju i aż 50% z budżetu unijnego – w sumie 70%.

Programy promocyjno – informacyjne obejmują grupy produktów mające szczególne znaczenia dla polityki rolnej UE, jak na przykład mleko i przetwory mleczne.

Pieniądze te – zarówno krajowe, jak i z wspólnotowe – wypłacane są za pośrednictwem ARR. Pozostałe 30 proc. zwrotu wydatków promocyjnych może pochodzić spoza unijnego systemu, ale za pośrednictwem tej samej organizacji proponującej refundację – z tym, że od organizacji reprezentatywnych dla branży.

Kto proponuje?

Organizacjami proponującymi mogą być federacje handlowe i konsumenckie, grupy producenckie, inne organizacje branżowe i zawodowe, a także inne organizacje unijne. Tak więc, spektrum uprawnionych do inicjowania kampanii promocyjnych jest bardzo szerokie. Sam charakter działań promocyjne wynika – jak w przypadku każdej promocji – ze sztuki reklamy i public relations. Właśnie agencje public – relations i reklamowe są wykonawcami programów promocyjnych i informacyjnych, a wykorzystują do tego doskonale znane kanały masowego komunikowania: ogłoszenia w prasie i TV, w internecie, infolinie, gry dla dzieci (o ile prawo dopuszcza takie postępowanie), ulotki a także bezpośrednio – w formie pokazów, konferencji, udziału w targach itp. Informatorzy docierają też do osób kompetentnych w danej sprawie – dietetyków, lekarzy itp. Programy promocyjno – informacyjne wspierane ze środków UE mogą, a nawet powinny, mieć bardzo szeroki zasięg: Obejmują zarówno wewnętrzny rynek unijny, jak i rynki zewnętrzne.

Jak to działa?

Warunkiem zakwalifikowania programu do współfinansowania przez UE jest, by przesłanie kampanii było pozytywne – przekaz negatywny jest wykluczony. Nie można też wskazywać konkretnych marek. Programy formułowane są jako długotrwałe – podczas oceny propozycji preferuje się wielo: 2, 3 letnie kampanie, najlepiej, by były one też ponadnarodowe, i jeśli jest to uzasadnione, dotyczyły wielu produktów.

Terminy składania wniosków o objęcie programami są z góry ustalone. Można to czynić dwa razy w roku: do końca stycznia i do końca lipca w przypadku kampanii skierowanych na rynek wewnętrzny UE, oraz do końca kwietnia i do końca października, jeśli chodzi o programy adresowane na rynki pozaunijne.

W latach 2001 – 2003 programami promocyjno – informacyjnymi objęte były między innymi takie rodzaje produkcji, jak: owoce i warzywa, kwiaty i rośliny uprawne, produkty mleczarskie, oliwki i oliwy z oliwek, wina, wołowina – jeśli chodzi o rynek wewnętrzny UE. Na rynkach zewnętrznych promowano dodatkowo, między innymi, makarony.

W latach tych na rynek wewnętrzny skierowane były ogółem 94 programy, o łącznej wartości 83 mln. euro, a na rynki zewnętrzne – 30 programów, na łączną kwotę 30 mln. euro.


POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę