A_BIO_AGRO_950

Kto zapłaci za zmiany w podatku cukrowym? Apel KUPS

13 listopada 2025
Kto zapłaci za zmiany w podatku cukrowym? Apel KUPS

Polscy sadownicy i konsumenci pod presją kolejnych podwyżek.

Apel KUPS do posłów 

Warszawa, [13.11.2025]: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) zwraca się do parlamentarzystów z pilnym apelem: nie podnoście stawek opłaty cukrowej na napoje z wysokim udziałem soku z owoców i warzyw. Zaproponowane zmiany nie wspierają zdrowia publicznego – przeciwnie, grożą wzrostem cen wartościowych dla diety produktów, osłabieniem krajowego skupu owoców, głównie jabłek, i zwiększeniem kosztów prowadzenia działalności gospodarczej przez sadowników oraz producentów napojów.

 

Najwyższy podatek cukrowy w Europie

Planowane podwyżki – m.in. opłata za kofeinę i taurynę do poziomu +1000 proc., zmienna opłata cukrowa +100 proc., maksymalna stawka +50 proc., opłata stała +40 proc. – należą do najwyższych w Europie. W Polsce, gdzie siła nabywcza jest średnio o ponad 30 proc. niższa niż w pozostałych państwach UE, takie podwyżki oznaczają realny wzrost cen: napoje niegazowane podrożeją o 11,4 proc., napoje gazowane o 19,8 proc., wody smakowe o 9 proc. Propozycja nowelizacji tzw. ustawy cukrowej nie ma w istocie charakteru prozdrowotnego, a fiskalny.

Uderzenie w polskie sady i przetwórstwo owocowo-warzywne

Branża napojowa w Polsce opiera się w dużej mierze na krajowych surowcach. W 2024 r. użyto około 220 tys. ton owoców i warzyw do produkcji nektarów i napojów objętych podatkiem cukrowym, z czego ponad 200 tys. ton stanowiły jabłka. Jeśli planowane podwyżki wejdą w życie, spadek popytu może przełożyć się na znaczące straty przychodów gospodarstw sadowniczych i w krajowym przemyśle napojowym. Wysoki podatek uderzy zarówno w rolników, w pracowników i rynek pracy, jak i w przedsiębiorców, ograniczając inwestycje, np. w rozwój nowych receptur.

Zgodnie z założeniami, opłata cukrowa miała finansować działania profilaktyczne i edukacyjne związane z nadwagą i otyłością. W praktyce jednak środki z niej pochodzące – około 4,5 mld zł przekazane do NFZ w latach 2021–2023 – zostały wykorzystane na ogólne finansowanie świadczeń zdrowotnych, a nie na cele wskazane w ustawie. Co więcej, wpływy podatkowe już dziś wykazują tendencję ujemną: z 1,63 mld zł w 2021 r. do 1,49 mld zł w 2024 r., przy prognozowanym dalszym spadku do poziomu 1,3 mld zł.

Apel do parlamentarzystów: nie niszczcie polskiego łańcucha wartości

KUPS wzywa posłów i senatorów do:

  • Wycofania zapisów podwyższających stawki opłaty cukrowej na napoje z wysoką ≥ 20 proc. zawartością soku.
  • Zwolnienia napojów zawierających naturalny sok z owoców i warzyw z podatku cukrowego.
  • Inwestowania w działania edukacyjne i reformulację produktów, zamiast podwyżek podatkowych, które przerzucają koszty na konsumentów i rodzimą produkcję sadowniczą i napojów z owoców i warzyw.

Od sadu do napoju

Krajowa produkcja napojów na bazie soku z owoców i warzyw oraz przetwórstwo owocowo-warzywne to istotne obszary polskiej gospodarki. Zamiast ograniczać ich rozwój, należy wspierać je poprzez sprawiedliwą politykę fiskalną i regulacyjną, sprzyjającą producentom oraz zdrowym wyborom konsumenckim. W przeciwnym razie Polska straci nie tylko możliwość zagospodarowania swoich zbiorów i potencjał produkcyjny, ale także możliwość oferowania nabywcom wartościowych, naturalnych napojów w przystępnej cenie.

 Julian Pawlak, Prezes Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS)

oprac, e-red, ppr.pl


POWIĄZANE

Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Generalna Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin...

W Światowy Dzień Gleby doceniamy ten żywy ekosystem, który wspiera i chroni nasz...

Nowe badanie PAN Europe (Pesticide Action Network) ujawnia wysoki poziom toksycz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę