
Polscy sadownicy i konsumenci pod presją kolejnych podwyżek.
Apel KUPS do posłów
Warszawa, [13.11.2025]: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) zwraca się do parlamentarzystów z pilnym apelem: nie podnoście stawek opłaty cukrowej na napoje z wysokim udziałem soku z owoców i warzyw. Zaproponowane zmiany nie wspierają zdrowia publicznego – przeciwnie, grożą wzrostem cen wartościowych dla diety produktów, osłabieniem krajowego skupu owoców, głównie jabłek, i zwiększeniem kosztów prowadzenia działalności gospodarczej przez sadowników oraz producentów napojów.
Najwyższy podatek cukrowy w Europie
Planowane podwyżki – m.in. opłata za kofeinę i taurynę do poziomu +1000 proc., zmienna opłata cukrowa +100 proc., maksymalna stawka +50 proc., opłata stała +40 proc. – należą do najwyższych w Europie. W Polsce, gdzie siła nabywcza jest średnio o ponad 30 proc. niższa niż w pozostałych państwach UE, takie podwyżki oznaczają realny wzrost cen: napoje niegazowane podrożeją o 11,4 proc., napoje gazowane o 19,8 proc., wody smakowe o 9 proc. Propozycja nowelizacji tzw. ustawy cukrowej nie ma w istocie charakteru prozdrowotnego, a fiskalny.
Uderzenie w polskie sady i przetwórstwo owocowo-warzywne
Branża napojowa w Polsce opiera się w dużej mierze na krajowych surowcach. W 2024 r. użyto około 220 tys. ton owoców i warzyw do produkcji nektarów i napojów objętych podatkiem cukrowym, z czego ponad 200 tys. ton stanowiły jabłka. Jeśli planowane podwyżki wejdą w życie, spadek popytu może przełożyć się na znaczące straty przychodów gospodarstw sadowniczych i w krajowym przemyśle napojowym. Wysoki podatek uderzy zarówno w rolników, w pracowników i rynek pracy, jak i w przedsiębiorców, ograniczając inwestycje, np. w rozwój nowych receptur.
Zgodnie z założeniami, opłata cukrowa miała finansować działania profilaktyczne i edukacyjne związane z nadwagą i otyłością. W praktyce jednak środki z niej pochodzące – około 4,5 mld zł przekazane do NFZ w latach 2021–2023 – zostały wykorzystane na ogólne finansowanie świadczeń zdrowotnych, a nie na cele wskazane w ustawie. Co więcej, wpływy podatkowe już dziś wykazują tendencję ujemną: z 1,63 mld zł w 2021 r. do 1,49 mld zł w 2024 r., przy prognozowanym dalszym spadku do poziomu 1,3 mld zł.
Apel do parlamentarzystów: nie niszczcie polskiego łańcucha wartości
KUPS wzywa posłów i senatorów do:
Od sadu do napoju
Krajowa produkcja napojów na bazie soku z owoców i warzyw oraz przetwórstwo owocowo-warzywne to istotne obszary polskiej gospodarki. Zamiast ograniczać ich rozwój, należy wspierać je poprzez sprawiedliwą politykę fiskalną i regulacyjną, sprzyjającą producentom oraz zdrowym wyborom konsumenckim. W przeciwnym razie Polska straci nie tylko możliwość zagospodarowania swoich zbiorów i potencjał produkcyjny, ale także możliwość oferowania nabywcom wartościowych, naturalnych napojów w przystępnej cenie.
Julian Pawlak, Prezes Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS)
oprac, e-red, ppr.pl