Rolnik ze wsi Ognica pod Gryfinem nie daje za wygraną. Jak zapowiadał półtora roku temu – tak zrobił. Znów na kilka godzin zablokował drogę do wsi. Jak mówi – walczy o
Nawet sześć tysięcy pracowników przetwórni ryb może stracić pracę po wejściu Polski do Unii Europejskiej. O zagrożeniach dla branży rybnej mówiono podczas konferencji towarzyszącej
Sektor żywności wytwarza dziś w Polsce ok. 7 proc. PKB i jest wiodącą gałęzią gospodarki. Panuje w nim ożywienie. Nastąpił wzrost inwestycji oraz poprawa rentowności i płynności finansowej.
Główny inspektor sanitarny przypomina, że lato jest okresem poważnych zagrożeń epidemiologicznych, związanych zarówno z wakacyjnym przemieszczaniem się milionów ludzi, jak i nasileniem
Ukraińscy deputowani chcą tymczasowego zniesienia cła na import niektórych towarów rolnych, głównie pszenicy i melasy. W parlamencie odbyło się pierwsze czytanie nowej ustawy.Zerowa stawka
Producenci rzepaku pilnie poszukiwani! Tak wynika z podpisanej w niedzielę 6 lipca br. umowy pomiędzy Podkarpackim Stowarzyszeniem Producentów i Przetwórców Roślin Oleistych, a marszałkiem
Produkcja żywca drobiowego wzrosła w 2002 r. w porównaniu z 2001 rokiem o 14,1 proc. Wzrosła także o 7,5 proc. produkcja żywca wieprzowego. Natomiast o 7 proc. mniej wyprodukowano żywca
Jak się nieoficjalnie dowiedziała IAR, nowym szefem Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa zostanie Jacek Świeżawski – pełniący obecnie obowiązki prezesa
Już po raz XXXI Lato Kwiatów, jako ponadregionalna impreza, ściągnęła w miniony weekend do Otmuchowa na Opolszczyźnie tysiące turystów z kraju i zagranicy. Cykliczne
Biegunka, bóle głowy i podwyższona temperatura to pierwsze objawy zatrucia salmonellą. Co roku o tej porze gwałtownie rośnie liczba zatruć. Rozwojowi bakterii sprzyja wysoka temperatura.