Trzeci rok kampanii #PlantHealth4Life: każdy może zostać ambasadorem zdrowia roślin Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), Komisja Europejska (KE)...
Transformacja energetyczna na obszarach wiejskich może się odbyć z korzyścią dla mieszkańców wsi poprzez wykorzystanie bioodpadów z produkcji rolnej i przemysłu...
13 maja zaczyna się obowiązkowe szczepienie kur i indyków przeciwko rzekomemu pomorowi drobiu w gospodarstwach komercyjnych. Szczepienia te są obligatoryjne dla...
Jak informuje TYSOL, Karol Nawrocki z wynikiem 28,6% wygrałby pierwszą turę wyborów prezydenckich. Co więcej, wygrałby także drugą turę – wynika z sondażu Atlas...
Z badania SW Research, przeprowadzonego na zlecenie Job Impulse wynika, że 71 proc. osób po 60. roku życia chce pracować. Główną motywacją jest potrzeba dodatko...
Zakończył Się Europejski Kongres Wsi. Jednym z tematów poruszanych podczas paneli dyskusyjnych była zagadnienie przyszłości produkcji rolnej i kształtu obszarów...
Wiosną wszyscy czekamy na smak świeżych warzyw. I choć nowalijki mają swoje wierne grono fanów, to prawdziwą królową kwietniowych i majowych stołów jest bez wąt...
Jakość truskawek jest wypadkową ochrony i nawożenia na różnych etapach cyklu wegetacyjnego. Nie można zapominać, że również w kluczowym okresie, jakim jest owoc...
Zgodnie z pełnym kontekstem raportu USDA, Turcja ogłosiła 1 maja 2025 r. kontyngent na 1 milion ton metrycznych (MMT) kukurydzy, przy czym w ramach tego limitu ...
Oświadczenie przewodniczącego Parlamentu Europejskiego, przewodniczącego Rady Europejskiej i przewodniczącego Komisji Europejskiej z okazji 75. rocznicy dekl...