Ekologiczne, jadalne opakowania utrzymujące kanapki w świeżości, opracowali amerykańscy naukowcy – podaje serwis "EurekAlert".
Być może już niedługo folia do pakowania kanapek, która nie ulega
biodegradacji, będzie zastąpiona opakowaniami o smaku owoców i warzyw, które
dłużej utrzymują żywność w świeżości i nie stanowią zagrożenia dla
środowiska.
Chemik żywności Tara McHugh z Kalifornii twierdzi, że
jadalne opakowania są dużo bardziej ekologiczne niż plastikowe torebki czy folia
aluminiowa.
Kolejną zaletą jadalnych opakowań jest to, że mogą
zastąpić przyprawy. Można użyć opakowania o smaku pomidora lub ketchupu do
zamrażania hamburgerów, a po rozmrożeniu nie musimy odpakowywać mięsa i mamy
gotową potrawę – dodaje McHugh.
Opakowania będą miały
smaki różnych owoców i warzyw, włączając brokuły, marchew, pomidory, mango,
brzoskwinie, gruszki, jabłka, papaje i truskawki. Będą w formie arkuszy lub
torebek w kształcie kopert.
Nie różnią się wyglądem od papieru, ale
mają inny skład. Są wykonane z silnie skondensowanego puree z warzyw lub owoców,
które doskonale izoluje żywność od powietrza, ale nie jest zupełnie
nieprzemakalne. Ta cecha umożliwia rozpuszczenie opakowania w
ustach.
McHugh uważa, że takie opakowania mogą być szansą dla
rolników, którzy mieliby nowy rynek zbytu swoich towarów. Nowe opakowania mają
pojawić się w amerykańskich sklepach pod koniec roku.