MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Jadalne opakowania na kanapki

25 lipca 2003

Ekologiczne, jadalne opakowania utrzymujące kanapki w świeżości, opracowali amerykańscy naukowcy – podaje serwis "EurekAlert".

Być może już niedługo folia do pakowania kanapek, która nie ulega biodegradacji, będzie zastąpiona opakowaniami o smaku owoców i warzyw, które dłużej utrzymują żywność w świeżości i nie stanowią zagrożenia dla środowiska.
 
Chemik żywności Tara McHugh z Kalifornii twierdzi, że jadalne opakowania są dużo bardziej ekologiczne niż plastikowe torebki czy folia aluminiowa.
 
Kolejną zaletą jadalnych opakowań jest to, że mogą zastąpić przyprawy. Można użyć opakowania o smaku pomidora lub ketchupu do zamrażania hamburgerów, a po rozmrożeniu nie musimy odpakowywać mięsa i mamy gotową potrawę – dodaje McHugh.
 
Opakowania będą miały smaki różnych owoców i warzyw, włączając brokuły, marchew, pomidory, mango, brzoskwinie, gruszki, jabłka, papaje i truskawki. Będą w formie arkuszy lub torebek w kształcie kopert.
 
Nie różnią się wyglądem od papieru, ale mają inny skład. Są wykonane z silnie skondensowanego puree z warzyw lub owoców, które doskonale izoluje żywność od powietrza, ale nie jest zupełnie nieprzemakalne. Ta cecha umożliwia rozpuszczenie opakowania w ustach.
 
McHugh uważa, że takie opakowania mogą być szansą dla rolników, którzy mieliby nowy rynek zbytu swoich towarów. Nowe opakowania mają pojawić się w amerykańskich sklepach pod koniec roku.


POWIĄZANE

W ostatnich latach przemysł rozrywkowy w Polsce przechodzi dynamiczne zmiany. Dz...

W dzisiejszym świecie, w którym technologia jest nieodłącznym elementem życia co...

W dzisiejszym świecie zmiany w gospodarce zachodzą w zastraszającym tempie. Prze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę