Dobry dzień zaczyna się od dobrego śniadania. Zbilansowana i prawidłowa dieta, to spożywanie 4-5 posiłków w ciągu dnia, w tym najważniejszego – pierwszego śniadania. Regularne spożywanie śniadań wspiera harmonijny rozwój, wspomaga koncentrację, ...
Choć pijemy coraz więcej cydru, dopiero uczymy się rytuałów, jakie towarzyszą temu trunkowi. W czym podawać cydr, jak go nalewać, z jakimi daniami łączyć - wyjaśnia jeden z najlepszych polskich barmanów, Paweł Rodaszyński.
50 sadowników i rolników z gminy Serock było uczestnikami cydrowych warsztatów w siedzibie Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru, gdzie powstaje pierwsza w Polsce wzorcowa cydrownia.
W gminie Kluczewsko (woj. świętokrzyskie) zaobserwowano dwa wilki - powiedział PAP wójt Rafał Pałka. Odkrycie nie dziwi przyrodników, którzy potwierdzają, że w przeszłości na tych terenach potwierdzano ich obecność. Ostatnio w 2007 r.
Produkty tradycyjne i regionalne są bardzo ważną częścią dziedzictwa kulturowego każdego narodu. Dlatego bardzo ważne jest upowszechnianie tego rodzaju produktów wśród kolejnych pokoleń. W związku z tym Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w ...
W dniach 27 i 30 października bieżącego roku Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego we Wrocławiu zorganizował dwa zajęcia kulinarne z kuchnią dolnośląską i produktami lokalnymi, regionalnymi w roli głównej. Odbyły się one w Powiatowym Zespole Szkół w ...
W dniu 30 listopada 2015 r. w Szkole Podstawowej nr 6 im. Narodowego Święta Niepodległości w Koszalinie Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Szczecinie przeprowadził kolejne szkolenie pod wspólnym hasłem „Szkolenie dla intendentów stołówek ...
Inżynierowie Volvo od dawna opracowują system, który pozwoliłby uniknąć kolizji z dzikimi zwierzętami. W Szwecji rozwijany jest system wykrywający łosie. W Australii właśnie ruszyły testy technologii, które mają zapobiegać zderzeniu z kangurami. Co ...
Przybywa amatorów owoców drzew rosnących w miastach. Z badań wynika, że takie owoce są najczęściej wolne od zanieczyszczeń i bardziej odżywcze niż owoce dostępne w sklepach - mówili naukowcy na spotkaniu Geological Society of America w Baltimore.
28 października br. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach odbyły się lekcje warsztatowe będące kontynuacją spotkań pod hasłem „Zdrowe odżywianie inwestycją w przyszłość”. W tym dniu na stołach szkoły królowały ...