Potrawy z dodatkiem czosnku niedźwiedziego zyskały ostatnio dużą popularność. Ta znana od wieków roślina słynie ze swoich leczniczych właściwości. Już w średniowieczu spożywano czosnek niedźwiedzi, aby wzmocnić organizm. Posiada właściwości antybiotyczne, zwalcza bakterie chorobotwórcze i jest bogatym źródłem manganu, żelaza (dużo większa zawartość niż w zwykłym czosnku) i magnezu.
Chociaż na wiele lat zapomniano o tej roślinie, to dziś znów zagościła w domowej kuchni, a jej walory doceniają nawet zawodowi kucharze. Najpopularniejsze w wykorzystaniu są liście czosnku niedźwiedziego, których można używać na surowo do kanapek, sałatek i zup – wówczas nie tracą swoich dobroczynnych właściwości. Wszystkim, chcącym sprawdzić jego niepowtarzalny aromat i smak, polecamy zupę z czosnkiem niedźwiedzim i kremowym serkiem topionym.
Aby przygotowana zupa była bardziej kremowa można dodać do niej serek topiony. Wprawione gospodynie wiedzą, że to doskonały zabielacz i zagęszczacz do zup, który z powodzeniem zastąpi tradycyjną śmietanę. – Dodając śmietankowy kremowy serek topiony, np. MSM Mońki uzyskamy pożywną zupę o subtelnej konsystencji. W ten prosty sposób podniesiemy też jej wartość energetyczną, dzięki czemu z powodzeniem może być traktowana jako główne danie obiadowe. Dodatkowo kremowy serek topiony dobrze komponuje się z intensywnym smakiem czosnku niedźwiedziego - mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.
Czosnek niedźwiedzi lubi rosnąć w miejscach wilgotnych i zacienionych, np. na obrzeżach lasów, na polanach, w pobliżu rzek. W Polsce objęty jest częściową ochroną, dlatego nie można go zrywać w naturalnym środowisku. Jednak bez problemu zasiejemy go we własnym ogródku, coraz częściej dostępny jest także na różnych bazarach z ekologiczną żywnością.
Kremowa zupa z czosnkiem niedźwiedzim i serkiem topionym
Potrzebne składniki:
• 200 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
•1 l bulionu
• 2 opakowania kremowego serka topionego MSM Mońki (każdy 100 g)
• 3 ziemniaki
• sól i pieprz do smaku
• wędzony łosoś i śmietanka do dekoracji
Przygotowanie:
Gotujemy bulion warzywny i dodajemy ziemniaki. Zagotowujemy zupę i zdejmujemy z palnika. Dodajemy serki topione i pokrojone liście czosnku niedźwiedziego. Serki dokładnie rozpuszczamy w zupie. Następnie wszystko miksujemy w blenderze na gładki krem. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dekorujemy wędzonym łososiem i śmietanką.
Smacznego!
9058093
1