Złoty Ementaler, kultowy produkt tyskiego producenta serków topionych kolejny rok z rzędu został laureatem konkursu Lider Forum 2015 i zajął drugie miejsce w kategorii serów topionych.
Ale zaledwie 9% badanych wskazuje*, że do grupy produktów istotnych dla zachowania zdrowej i zrównoważonej diety należą soki. A przecież sok to sok – nazwa stosowana tylko dla naturalnego produktu. Jednodniowy czy pasteryzowany z dłuższym ...
Mamy mają tendencję do zakładania swoim pociechom zbyt wielu ubrań. To, że osobie dorosłej jest zimno, nie oznacza, że dziecku również musi być. Przegrzanie organizmu może okazać się poważniejsze w skutkach od zmarznięcia. Warto wiedzieć, jak ...
Ludzie wykorzystują pszczele produkty: wosk i miód, od co najmniej 9 tys. lat - wynika z badania przedstawionego w "Nature". Upodobania neolitycznych mieszkańców Europy, Afryki i Bliskiego Wschodu badano w 17 krajach, w tym w Polsce.
Najczęstszym kryterium wyboru produktów żywnościowych przez dzieci jest kolorowe opakowanie znane z reklamy i dobry smak. To jednak może oznaczać wysoką zawartość konserwantów, sztucznych barwników oraz cukru. Takie jedzenie ma szkodliwy wpływ na ...
Organizatorami tegorocznej edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego pt. "Kulinarny Zawrót Głowy" jest: Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu, Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie oraz Agencja Rynku Rolnego Oddział ...
W bieżącym roku Oddział Terenowy ARR w Białymstoku przeprowadził zajęcia edukacyjno-kulinarne „Zdrowa przekąska” w 12-stu szkołach podstawowych z województwa podlaskiego.
Uczniowie szkół podstawowych ze 148 miejscowości w Polsce zmierzyli się z próbą pobicia Rekordu Guinnessa w największej lekcji gotowania zdrowego śniadania. W piątek zamiast zeszytów i piórników na ławkach pojawiły się rzeźby z twarożku, owocowe ...
Jesteśmy w trakcie technologicznej rewolucji, którą można porównać do odkrycia elektryczności - mówi PAP wiceprezes Intela Gordon Graylish. Dodaje, że w ciągu 15-20 lat będziemy otoczeni "inteligentnymi" urządzeniami i systemami, co zautomatyzuje ...
Dnia 26 października 2015 r. w Zespole Szkół Gospodarczych w Rzeszowie odbyły się eliminacje do Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego z Agencją Rynku Rolnego pn. „Kulinarny Zawrót Głowy”. Głównym organizatorem jest Zespół Szkół Spożywczych, ...