Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Jedzmy chleb na zdrowie - przekonują eksperci

Ruszyła kampania edukacyjna "Chleb dobry". Jej ambasadorem jest Grzegorz Łapanowski, który przekonuje, że chleb jest nie tylko zdrowy, ale należy także do grupy żywności najmniej przetworzonej. "Chleb warto uwzględnić w śniadaniu" - mówi PAP Life dr ...

20 października 2015

Finał „Gotuj lokalnie”, czyli kulinarna podróż po polskich smakach

Coraz częściej polskie produkty regionalne i tradycyjne goszczą na stołach. Te cenione również przez restauratorów oraz koneserów smakołyki są bazą do wyrafinowanych dań, które trafiają w gusta tych najbardziej wymagających. Również przyszli szefowie ...

20 października 2015

Pisco – winogronowy trunek z Chile

Warsztaty koktajlowe były unikalną okazją do zapoznania się z niepowtarzalnym smakiem Pisco, sposobem jego podania i łączenia z innymi składnikami. W spotkaniu wzięli udział dystrybutorzy alkoholi oraz przedstawiciele mediów. Wydarzenie zainaugurował ...

19 października 2015

„Kaszëbsczé Jestkù” - Festiwal Potraw Kaszubskich

Kaszubi, tradycyjnie każdą biesiadę zaczynają od deseru - najczęściej sernika. Nie inaczej było w Ostrzycach podczas „Kaszëbsczé Jestkù”, czyli Festiwalu Potraw Kaszubskich. VIII edycja tego wydarzenia odbyła się w sobotę 3 ...

15 października 2015

Warsztaty i pokazy kulinarne w CKZiU w Ludowie Polskim

W ramach działań promujących artykuły rolno – żywnościowe wysokiej jakości OT ARR we Wrocławiu organizuje serię warsztatów i pokazów kulinarnych. Są one skierowane do uczniów dolnośląskich średnich szkół rolniczych i gastronomicznych. Działania ...

13 października 2015

W Zaborze otwarto Lubuskie Centrum Winiarstwa

W Zaborze k. Zielonej Góry rozpoczęło działalność Lubuskie Centrum Winiarstwa. Ma ono integrować środowiska winiarskie i wspierać powrót do tradycji uprawy winorośli i produkcji wina. Będzie też pełniło rolę turystyczną, rekreacyjną, dydaktyczną i ...

12 października 2015

Wyhodowana w SGGW odmiana MiniKiwi trafiła do sklepów

Rok 2015 jest drugim sezonem, w którym do naszych sklepów trafiła odmiana ‘MiniKiwi’ (Actinidia arguta) . Owoce są mniejszą wersją popularnego kiwi, ale zasadnicza różnica tkwi w skórce, która jest jadalna. MiniKiwi hodowane są bez ...

8 października 2015

Święto Pieczonego Ziemniaka

W dniu 29 września 2015 roku w Strzelcach Krajeńskich w siedzibie Ośrodka Szkolno – Wychowawczego i Szkoły Przysposabiającej do pracy odbył się już po raz kolejny pokaz kulinarny pod hasłem „Święto Pieczonego Ziemniaka”. Na ...

2 października 2015

Produkty zbożowe – podstawą diety

Prawidłowe żywienie ma szczególne znaczenie dla młodych organizmów. Zdrowe zwyczaje żywieniowe, które młodzież wprowadzi w życie zaowocują ich lepszym stanem zdrowia i samopoczuciem w wieku dorosłym. Piramida Żywienia jednoznacznie przedstawia, że to ...

1 października 2015

Opakowania przyszłości. Jakie lub czym będą?

Jeśli dziś idziemy na zakupy do supermarketu w Polsce, to prawie z każdym produktem kupujemy opakowanie, które wkrótce trafi na śmieci – torebka z tworzywa sztucznego na makaron, papierowa na chleb, tekturowa wytłaczanka na jajka, foliowa ...

30 września 2015
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę