Ruszyła kampania edukacyjna "Chleb dobry". Jej ambasadorem jest Grzegorz Łapanowski, który przekonuje, że chleb jest nie tylko zdrowy, ale należy także do grupy żywności najmniej przetworzonej. "Chleb warto uwzględnić w śniadaniu" - mówi PAP Life dr Anna Wojtasik.
Kampania edukacyjna "Chleb dobry" ma na celu rozprawić się z mitami dotyczącymi pieczywa, np. tym, że chleb jest tuczący, niezdrowy czy zakwasza organizm. W ramach ogólnopolskiej kampanii jej organizatorzy, czyli Fundacja "Chleb to zdrowie", we wsparciu o opinię ekspertów, chcą edukować społeczeństwo w tym temacie, promować jedzenie chleba, przedstawić fakty dotyczące jego spożywania, oraz wyjaśnić słuszność rezygnacji z pieczywa z racji zaleconej diety bezglutenowej.
Wielu z nas ulega modzie na bycie fit i ze swojego codziennego jadłospisu - z nadzieją na zgubienie kilku kilogramów - rezygnuje z pieczywa. Czy słusznie? Jak przekonuje PAP Life dr inż. Anna Wojtasik, ekspert w dziedzinie celiakii z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, pieczywo jest jednym z głównych źródeł energii dla naszego organizmu. Co więcej, chleb jest źródłem witamin z grupy B, składników mineralnych, białka roślinnego oraz błonnika pokarmowego. Ważne, by spożywać je w rozsądnych ilościach - nie powinniśmy go ani unikać, ani się nim przejadać. Co więcej, chleb warto uwzględnić w śniadaniu. "Spożywając na śniadanie tego typu produkty mamy energię na dłuższy czas i nasz mózg może pracować" - tłumaczy dr Wojtasik.
Ambasadorem i jednym z ekspertów kampanii jest znany kucharz Grzegorz Łapanowski, który przekonuje, że chleb jest nie tylko zdrowy, ale należy także do grupy żywności najmniej przetworzonej. "Chleb zawiera mało dodatków funkcyjnych i jest wytwarzany z naturalnych składników. Główne z nich to mąka, woda, sól oraz w wypadku pieczywa pszennego drożdże" – tłumaczy Łapanowski.
Organizatorem kampanii "Chleb dobry" jest Fundacja "Chleb to zdrowie". Szczegóły akcji znajdują się pod adresem: www.chlebdobry.pl