Warsztaty i pokazy kulinarne w CKZiU w Ludowie Polskim
13 października 2015
W ramach działań promujących artykuły rolno – żywnościowe wysokiej jakości OT ARR we Wrocławiu organizuje serię warsztatów i pokazów kulinarnych. Są one skierowane do uczniów dolnośląskich średnich szkół rolniczych i gastronomicznych. Działania te mają na celu przybliżenie uczniom dolnośląskich smaków oraz zapoznanie z produktami wyprodukowanymi w oparciu o systemy jakości żywności pochodzącymi z Dolnego Śląska.
Dwa z tych zajęć odbyły się 7 października br. w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Ludowie Polskim. Zajęcia rozpoczęły się wystąpieniem kierownik sekcji Informacji i Promocji OT Wrocław – Teresy Pernal.
Przyszli producenci i przetwórcy produktów żywnościowych, restauratorzy, hotelarze i kucharze podczas pierwszych zajęć – pokazu kulinarnego wysłuchali obszernego wykładu na temat dolnośląskich produktów, jak również obserwowali przygotowanie potraw, a później je smakowali. Zajęcia poprowadził szef kuchni hotelu Park Plaza we Wrocławiu Zbigniew Koźlik.
Podczas drugich zajęć, tj. warsztatów kulinarnych, uczniowie samodzielnie przyrządzali dania z dolnośląskich produktów lokalnych, ekologicznych i tradycyjnych. Po przygotowaniu potraw nastąpiła wspólna degustacja, do której zaproszeni zostali również nauczyciele i pracownicy szkoły.
Uczestnicy pokazu i warsztatów kulinarnych otrzymali materiały informacyjne, tj. broszurę „Szlakiem dobrego smaku” oraz biuletyn informacyjny ARR.