Warsztaty koktajlowe były unikalną okazją do zapoznania się z niepowtarzalnym smakiem Pisco, sposobem jego podania i łączenia z innymi składnikami. W spotkaniu wzięli udział dystrybutorzy alkoholi oraz przedstawiciele mediów. Wydarzenie zainaugurował Ambasador Chile w Polsce, Alfredo García, który przedstawił również historię Pisco.
Pisco to tradycyjny chilijski destylat wina. Pierwsze szczepy winogron, z których wytwarza się Pisco zawitały do Ameryki Południowej dzięki hiszpańskim osadnikom, którzy sprowadzili także techniki destylacji. Dokładne miejsce powstania nie jest znane. Słowo "pisco" pochodzi od pishkos, oznaczającego w języku keczua małego ptaka.
Alkohol wytwarzany jest przez ponad 2800 producentów na obszarze około 9 812 hektarów. Znaczna część produkcji pochodzi z regionu Coquimbo (89%), pozostała mieści się w rejonie Atacama (11%). Są to tereny o niezwykle zróżnicowanym, pustynno – górzystym krajobrazie, ze słońcem pozostającym na czystym niebie przez 300 dni w roku. Wytwarzanie Pisco naznaczone jest cierpliwością i uwielbieniem dla perfekcyjnego smaku mieszkańców tych północnych regionów Chile.
Odmiany Pisco wahają się od średnio do wysoce aromatycznych z mocno wyczuwalną drewnianą nutą, lub całkowicie jej pozbawione. Nawet najbardziej wyrafinowany konsument odnajdzie wśród nich coś dla siebie: można delektować się nim samodzielnie lub połączyć z kostkami lodu. Wyśmienicie smakuje w zestawieniu z lekkimi alkoholami, owocami i przyprawami.
Goście warsztatów koktajlowych mogli spróbować oryginalnego Pisco w czystej formie. Zasmakowali także w koktajlach przygotowanych na pokazach barmańskich. Przetestowali również swoje umiejętności komponując apetyczne drinki z użyciem różnych odmian Pisco.
Pisco łączyć można z wieloma składnikami kuchni południowo-amerykańskiej, jak i europejskiej. Tradycyjne składniki polskiej kuchni nadadzą drinkowi niepowtarzalnego charakteru. Każde czyste Pisco musi mieścić się w jednej z czterech kategorii stężenia alkoholu:
• Pisco tradicional – 30%
• Pisco especial – 35%
• Pisco reservado – 40%
• Gran Pisco – powyzej 43%.
Najpopularniejszym koktajlem na bazie Pisco jest pisco sour. Niezwykłe drinki można także w prosty sposób przygotować w zaciszu domowym z ogólnodostępnych składników. Poniżej prezentujemy przepisy na ich przygotowanie.
Pisco sour:
Składniki:
- 40 ml Pisco
- 1 Białko
- 15 ml Świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- 10 ml Syrop z cukru trzcinowego
- 5-6 Kostki lodu
Przygotowanie: Widelcem należy ubić białko przez kilka sekund. Następnie kostki lodu włożyć do shakera, wlać 5 ml ubitego wcześniej białka oraz resztę składników. Przez około 8-10 sekund koktajl energicznie wymieszać w shakerze. Na koniec przelać bezpośrednio do szklanki, najlepiej typu old-fashioned.
Crepúsculo (Pisco z truskawkami i bazylią)
Składniki:
* 2 uncje przezroczystego, podwójnie destylowanego 40˚ pisco
* ½ Limonki
* 2 truskawki przekrojone w ćwiartki
* 4 liście bazylii
* ½ uncji syropu cukrowego
* Lód kruszony
Wszystkie składniki, z wyjątkiem pisco, wkładamy zmieszane do niskiej szklanki. Zmacerować w celu połączenia smaków. Wypełnić szklankę do pełna kostkami lodu, a następnie dodać miarkę pisco.
Serena Soul
Składniki:
* 2 uncje tradycyjnego przezroczystego 40˚ pisco
* 1½ uncje soku z papaji
* 1½ uncje soku z grejpfruta
* ½ uncji syropu
* kostki lodu
* Kawałki świeżego grejfruta
* Kawałki świeżej papai
* Świeże jagody
Umieścić pierwszych 5 składników w shakerze do koktajli i potrząsać przez 15 sekund. Podawać w wysokiej szklance wypełnionej lodem. Zalecane zdobienie: kawałkami grejpfruta i papai oraz jagodami.
6523903
1