Już niedługo rozpocznie się wielkie zamykanie zakładów przetwórczych, które nie spełniają unijnych standardów sanitarno-weterynaryjnych. W ciągu najbliższych dwóch miesięcy każdą firmę
Tony konserw trafią do ośrodków pomocy społecznej, organizacji charytatywnych, a także stołówek szkolnych w woj. lubuskim. Trwa wielkie liczenie potrzeb. Konserwy mięsne, gulasze i pasztety
Agencja obniżyła ceny mrożonych półtusz o 20 gr. za kilogram. Mięso w klasie E kosztuje teraz 4,55 zł. Na wczorajszy przetarg wystawiono ponad 3100 ton tego towaru. Zdaniem Marcina
Niektóre zakłady już w piątek, inne w poniedziałek obniżyły ceny skupu żywca. Zeszłotygodniowe deszcze odciągnęły rolników od żniw i wtedy zaczął się szturm na punkty skupu żywca. Rolnicy
Na giełdach towarowych wzmożony ruch. Producenci serdelków i kiełbas gwałtownie szukują mięs niższej jakości. Wzmożonej i sprzedaży kiełbas i parówek sprzyja wakacyjny okres
Z końcem czerwca upłynął czas składania wniosków o przedłużenie okresu potrzebnego chłodniom i firmom z branży przetwórstwa mięsa, mleka, ryb na dostosowanie się do wysokich wymagań
Nie ma innego wyjścia tylko przeczekać upały – mówią przetwórcy. Towar schodzi bardzo kiepsko. Szczególnie schab i szynka. Na karkówkę i łopatkę chętni są, ale tylko przed weekendem.
Wygląda na to, że rolnicy z województwa opolskiego będą mogli zacząć dostarczać padłe zwierzęta do przedsiębiorstwa utylizacyjnego w Węgrach, gdyż zakład podpisał z ARiMR umowę na
Branża mięsna czeka na dobre prawo regulujące produkcję, obrót i handel żywnością. Konieczna jest nowelizacja przepisów weterynaryjnych. W przeciwnym razie Unia Europejska może zakazać
Jest szansa na zażegnanie konfliktu wokół podwrocławskiej fermy trzody chlewnej. Okoliczni hodowcy tuczników chcą, aby właściciel fermy odbierał od nich słomę i ziarno na paszę i ograniczył