Ministerstwo Skarbu Państwa chce sprywatyzować Zakłady Mięsne w Dębicy – jedną z większych firm tej branży w Podkarpackiem. Jej przejęciem zainteresowana jest przede wszystkim
O bezskutecznych próbach ratowania koszalińskich zakładów mięsnych Agros mówiła w Koszalinie posłanka SKL Małgorzata Rohde. Jeśli skarb państwa - nota bene udziałowiec - nie dofinansuje
Coś za coś – krótko komentują maklerzy decyzję Agencji Rynku Rolnego odnośnie podwyżki cen półtusz wieprzowych sprzedawanych na eksport. Dziś po raz ostatni można je kupić po 2,20 zł
O bezskutecznych próbach ratowania koszalińskich zakładów mięsnych Agros mówiła w Koszalinie posłanka SKL Małgorzata Rohde. Jeśli skarb państwa - nota bene udziałowiec - nie dofinansuje
Zakładom przetwórstwa mięsnego zostało pół roku na modernizację, aby osiągnąć standardy obowiązujące w Unii Europejskiej. To jednak pociąga za sobą olbrzymie koszty - wielu firmom grozi
Firmy zajmujące się utylizacją odpadów poubojowych nie chcą już za nie płacić zakładom mięsnym i ubojniom, a wręcz przeciwnie - za ich odbiór żądają opłat. Może to spowodować wzrost cen
Już wkrótce polskie zakłady mięsne będą musiały płacić firmom utylizacyjnym za odbiór odpadów poprodukcyjnych. To z kolei może zaprocentować podwyżką cen świeżego mięsa i jego przetworów.
Zgodnie z wieloletnią tradycją po osiągnięciu szczytu świńskiej górki, hodowla trzody chlewnej w naszym kraju powoli zmierza w kierunku dołka. Tegoroczne ceny skupu żywca wieprzowego były
Okazuje się, że już nie tylko żywca wieprzowego zaczyna brakować na rynku, ale także wołowego. Duzi producenci poszukują nawet krów rzeźnych. Wprawdzie zakłady nie mają kłopotu z zakupem
Bardzo dużym zaskoczeniem okazał się wtorkowy przetarg na półtusze wieprzowe. Już dawno tak się nie zdarzyło, aby sprzedano aż 3,5 tys. ton mięsa. Przy cenie wywoławczej 2,20 zł za kilogram