Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Sprywatyzować Dębicę

25 września 2003

Ministerstwo Skarbu Państwa chce sprywatyzować Zakłady Mięsne w Dębicy – jedną z większych firm tej branży w Podkarpackiem. Jej przejęciem zainteresowana jest przede wszystkim blisko półtysięczna załoga, która aby złożyć ofertę specjalnie utworzyła spółkę pracowniczą.

Ludzie liczą, że wykupując akcje zakładu unikną losu jaki po prywatyzacji spotkał pracowników rzeszowskiego ResMięsu czy Zakładów Mięsnych w Nisku. Obie firmy upadły a ludzie nie dostali pensji za kilkanaście miesięcy pracy. Zakłady Mięsne w Dębicy zatrudniają ponad 400 osób. Tylko konserw produkuje się tu teraz aż 60 gatunków, zakład nie ma długów, a jego zarząd ciągle inwestuje, Wiadomość o prywatyzacji zaniepokoiła załogę. Dlatego utworzyli spółkę pracowniczą. 
 
Spółka złożyła ofertę w Ministerstwie Skarbu. Najpierw sama, później by mieć większe szanse, ze znalezionym przez siebie inwestorem, którego na razie nie chce ujawniać. Ma on zapewnić dopływ do zakładu dodatkowego kapitału. 
 
Zarząd chce przede wszystkim nadal dostosowywać się do wymogów Unii. Zgodnie z jej normami już wymieniono tu cały węzeł sanitarny - ze względów higienicznych umywalki nie mają kurków, a toalety klamek. Wszystko działa na fotokomórki. Prezes liczy, że przywiązując wagę do takich rzeczy w przyszłości zdobędzie rynki zagraniczne. Ministerstwo Skarbu na razie ogranicza się do informacji, że odrzucone zostały trzy z czterech złożonych ofert kupna zakładu.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę