MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Oświadczenie dotyczące salmonelli

26 marca 2024
Oświadczenie dotyczące salmonelli

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stanowczością
oświadczamy, że polskie mięso drobiowe było, jest i nadal będzie bezpieczne. Krajowe standardy produkcyjne wynikają zarówno z rygorystycznych przepisów UE jak i procedur
jakościowych wdrożonych przez funkcjonujące w Polsce firmy, bardzo często z zagranicznym
kapitałem, również brytyjskim.

Przypominamy, że zarówno warunki chowu, jak i produkcji są na każdym etapie pod stałym
nadzorem państwowych instytucji, które przeprowadzają wiele procedur kontrolnych i dbają
o to, by produkty były w pełni bezpieczne dla zdrowia konsumentów. Mięso, które trafia do
sprzedaży, jest towarem w pełni bezpiecznym, co gwarantują restrykcyjne przepisy prawa
zarówno polskiego, jak i unijnego. Nad całością tego procesu czuwają lekarze weterynarii,
nadzorujący na co dzień stada, a także Inspekcja Weterynaryjna, która przeprowadza kontrole
zwierząt i mięsa z nich pozyskanego.

Europejski i światowy konsument od wielu lat docenia nasz towar. To dlatego Polska jest
wiodącym producentem mięsa drobiowego w całej Unii Europejskiej, a ponad połowa krajowej
produkcji trafia na eksport. Polscy producenci długo i ciężko pracowali na swoją pozycję i nigdy
nie pozwoliliby sobie na zakwestionowanie renomy polskiego drobiu na globalnych rynkach.

Polska, od momentu przystąpienia do Unii Europejskiej, została objęta programem zwalczania
Salmonelli w stadach drobiu. Zgodnie z unijnymi przepisami, każdy kraj członkowski ma
obowiązek, poprzez wprowadzenie krajowych programów zwalczania Salmonelli, osiągnięcie
celu wspólnotowego ograniczenia rozprzestrzeniania się choroby i czynników
chorobotwórczych. W przypadku Polski, cel ten w stadach brojlerów został osiągnięty, gdyż
liczba pozytywnych testów wynosi obecnie znacznie poniżej 1%. Zgodnie z danymi MRiRW
w 2022 r., na prawie 50 tys. przebadanych stad, liczba zakażonych wynosiła zaledwie 0,24%.
Obecnie celem programu jest więc utrzymanie osiągniętego poziomu zakażeń serotypami
Salmonelli objętego programem lub obniżenie go.

Przypominamy także o utrzymywaniu zasad higieny i właściwym obchodzeniu się z surowym mięsem. Mięso surowe poddajemy odpowiedniej obróbce termicznej oraz zachowujemy właściwą higienę kuchenną (m.in. regularne mycie rąk i powierzchni mających styczność z surowym mięsem, osobne przechowywanie produktów surowych i pozostałej żywności).

Polska jest największym producentem drobiu w UE oraz trzecim największym eksporterem na świecie.

Ze względu na skalę produkcji i eksportu, zdarzają się notyfikacje w unijnym systemie RASFF (Systemie Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach). Jednocześnie, analizując dane RASFF, podkreślamy, że w ostatnim czasie wykryto obecność Salmonelli
w dostawach od producentów z następujących krajów: Belgii, Francji, Węgier, Rumunii,
Holandii, Litwy i Ukrainy. Pokazuje to jednoznacznie, że nie jest to problem specyficznie polski, co sugerują brytyjskie media.

Pełne bezpieczeństwo procesu produkcji drobiu gwarantuje obowiązujący w Unii Europejskiej system HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point – Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontrolny). Dodatkowo większość polskich producentów drobiu stosuje także dodatkowe
systemy bezpieczeństwa żywności takie jak: IFS (International Food Standard) czy BRC (British Retail Consortium), a niektórzy wykorzystują dodatkowo systemy jakości żywności jak QAFP (Quality Assurance for Food Products). Połączenie tych wielu systemów bezpieczeństwa oraz jakości oznacza w praktyce gwarancję wysokiej jakości polskiej produkcji drobiu.

Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza
Związek „Polskie Mięso"

oprac, e-mk, ppr.pl


POWIĄZANE

Amerykański Departament Rolny (USDA) ogłasza kolejną rundę historycznych inwesty...

Świąteczny prezentownik na 2024 rok Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę