fot.MRiRW
Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, którzy wyrazili chęć utworzenia Grupy Eksperckiej, która będzie na bieżąco analizowała sytuację tej branży.
Gotowość do uczestnictwa w Grupie Ekspertów wyrazili:
Marek Marzec, inicjator spotkania podkreślił, że jest to unikatowe grono ekspertów, wśród których są osoby z wieloletnim doświadczeniem w branży. Reprezentują oni firmy działające na rynku do kilkunastu lat.
– Są to ludzie sukcesu. Przez kilkanaście lat swojej działalności doszli do dobrych efektów produkcyjnych i finansowych – podkreślił przedstawiciel Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Przemysłu Spożywczego.
– Zbyt mało zajmujemy się przemysłem spożywczym i jego bolączkami. Jest problem z prowadzeniem badań naukowych w tym zakresie. Ośrodki naukowe nastawiają się raczej na analizę rynków rolnych, marginalizując problematykę tej branży – komunikował podczas spotkania minister Czesław Siekierski.
Minister zapowiedział, że w celu kompleksowego zajęcia się sprawami przemysłu rolno-spożywczego we wrześniu chce utworzyć w resorcie Departament Przetwórstwa i Handlu.
Grupa Ekspertów ma pracować w formie think tanku. Celem jej działalności będą badania i poszukiwanie sposobów rozwiązania problemów przemysłu rolno-spożywczego, a także wypracowywanie propozycji rozwiązań i przedstawianie ich ministrowi rolnictwa.
– Chcę, aby Grupa pracowała nad konkretami, co w danej sytuacji można zrobić. Opinie ludzi, którzy osiągnęli sukces w tej branży są dla mnie ważne. Problemy muszą być rozpatrywane przez ekspertów, dlatego przewiduję dopraszanie do prac, w zależności od potrzeb, specjalistów z różnych dziedzin – poinformował minister Siekierski.
Spotkania Grupy Eksperckiej mają odbywać się cyklicznie, co dwa miesiące. Jeśli będzie potrzeba bezpośredniego zapoznania się z sytuacją możliwe są też spotkania w terenie.
oprac, e-red, ppr.pl na podst źródło i foto: MRiRW-komunikat prasowy