Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Przytłoczeni odpadami

17 września 2003

Firmy zajmujące się utylizacją odpadów poubojowych nie chcą już za nie płacić zakładom mięsnym i ubojniom, a wręcz przeciwnie - za ich odbiór żądają opłat. Może to spowodować wzrost cen mięsa i wędlin.

Od 1 listopada br. mączek mięsno-kostnych nie będzie można stosować w żywieniu zwierząt. Zakłady utylizacyjne stracą możliwość ich sprzedaży producentom pasz, więc ceny gwałtownie spadają (z 1100-1200 zł do 400 do 500 zł za tonę), a kupców jest niewielu. 

Zbyteczna mączka 
Firmy utylizacyjne nie zarobią już na sprzedaży mączek i w związku z tym wprowadziły opłaty za odbiór odpadów poprodukcyjnych z zakładów mięsnych i ubojni. Za wywiezienie tony odpadów każą sobie płacić od 50 do 100 złotych – relacjonuje dyrektor ZM w Grudziądzu Edmund Szczepaniak. – To dla zakładów mięsnych bardzo duże koszty. Mogą one spowodować wzrost cen wyrobów. Obawiam się jednak, że firmy utylizacyjne mogą jeszcze podnieść stawki. 
Zdaniem Henryka Cieślińskiego, prezesa Zakładów Mięsnych Polmeat w Brodnicy możliwości zastosowania kolejnych podwyżek cen mięsa i jego przetworów są ograniczone. Rynek tego nie przełknie, więc jest to kolejny cios dla branży mięsnej – mówi. – Szkoda, że wcześniej nie pomyślano o innym wykorzystaniu mączek. 

Potrzebne spalarnie 
Stawki za odbiór odpadów mogłyby być niższe, gdyby zakłady utylizacyjne mogły wykorzystywać mączki mięsno-kostne na przykład do produkcji biogazu i energii elektrycznej. Do tego są jednak potrzebne spalarnie. Ich wybudowanie zapowiada kilka polskich firm, ale na razie większość z nich cierpi na brak pieniędzy. 
Zakład "Struga" w Jezuickiej Strudze już niebawem zamierza uruchomić instalacje, w których zamiast miału węglowego spalane będą mączki mięsno-kostne. Tona mączki ma taką wartość energetyczną jak tona miału – twierdzi Ryszard Dylas, prezes "Strugi". – Energię wykorzystamy w procesie produkcyjnym. Wtedy będziemy bardziej konkurencyjni.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę