Podaż żywca wołowego tak samo jak tuczników jest teraz znacznie mniejsza niż w poprzednich miesiącach. Rolnicy tak ustawiaj produkcję aby w lecie zająć się żniwami a nie sprzedażą
Nareszcie na nasze półtusze wieprzowe otworzyła się Ukraina. To spowodowało wzmożone zakupy na wczorajszym przetargu. Ceny mogą przekroczyć wywoławczą w wysokości 2,20 zł za kilogram, a to
Na 199 kujawsko-pomorskich zakładów przetwarzających czerwone mięso aż 80 znalazło się w kategorii C, co oznacza, że nie spełniają i prawdopodobnie nie będą spełniać wymogów
Tajlandia wprowadziła od 1 lipca zakaz importu wołowiny i jej przetworów z Kanady i Polski, w związku z doniesieniami o przypadkach choroby szalonych krów w tych krajach, poinformowało w
O problemach Elbląskich Zakładów Mięsnych rozmawialiśmy z przedstawicielem firmy panem Tadeuszem Buczyńskim. Jakie problemy przeżywa obecnie Państwa Zakład? Obecnie naszym głównym
W Jędrzejowie ruszyła budowa nowoczesnej, zgodnej z normami unijnymi, ubojni trzody chlewnej. Po uruchomieniu w ciągu doby ubijać będzie do 2 tysięcy tuczników. To jest dobra wiadomość dla
Moniecki Peksad miał być konkurencją dla białostockiego PMB. Na początku wydawało się, że tak będzie. Wędliny szły jak woda, a klientów przybywało. Po kilku miesiącach coś pękło i z dnia na
Rolnicy skarżą się na mały skup żywca wołowego. W zakładach mięsnych i ubojniach odpowiadają, że spadł popyt na wołowinę. Polacy jedzą coraz więcej drobiu, makaronu i przetworów
Zakłady mięsne już od wielu tygodni same muszą poszukiwać żywca. Czy towaru naprawdę brakuje? Wcale to nie jest takie pewne – mówią handlowcy. Być może rolnicy czekają na coś
Nie ustaje konflikt wokół tuczarni trzody chlewnej uruchomionej wiosną pod Wrocławiem. Rolnicy i okoliczni mieszkańcy założyli komitet protestacyjny i wciąż powiększają jego skład. Dolnośląscy