Przez pół roku ceny półtusz wzrosły o złotówkę. Musiały więc też zdrożeć i elementy – komentują przetwórcy. Najbardziej poszukiwana jest szynka, po niej łopatka i karczek. Trudno
Przerwane 30 czerwca Zwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy Pozmeatu było kontynuowane wczoraj, ale się nie zakończyło. Znów ogłoszono przerwę do 30 lipca. Jest nadzieja, że wtedy
Na uproszczonym systemie dopłat, jaki przyjęła Polska – najmniej zyskają producenci wołowiny. W Unii bowiem dopłaca się do każdego zwierzęcia. W Polsce dopłata będzie do użytków
Z końcem czerwca upłynął termin składania wniosków o okresy przejściowe dla zakładów mięsnych. Z tej szansy skorzystało prawie 490 firm, które na pełne dostosowanie się do unijnych norm
Kolejny szok! Jeszcze miesiąc temu eksperci zapewniali, że mamy “świńską górkę”. Teraz zakłady mięsne nie mogą zdobyć żywca. Uruchomienie zapasów Agencji nic tu nie zmienia
Zakłady Mięsne PMB S.A. w Białymstoku podniosły ceny swoich wyrobów. Powód - brak żywca i wzrost jego cen. W ciągu ostatnich dwóch tygodni tuczniki podrożały o 10%. Białostockie zakłady
W ostatnich tygodniach pojawiło się sporo informacji dotyczących ogromnych zapasów mięsa, jakimi dysponuje ARR. Już dzisiaj wiadomo, że do 1 maja 2004 roku zapasy te nie będą mogły
Po raz pierwszy od czterech lat, czyli od przejęcia większościowego pakietu akcji przez amerykański koncern Smithfield Foods, Animex wypracował zysk. Pomimo protestów społeczności lokalnych
Jest szansa, że opolscy rolnicy będą mieli wreszcie gdzie sprzedawać tuczniki. Jeśli uda się pokonać skomplikowane procedury urzędnicze, duża ubojnia trzody stanie w Krapkowicach. Od
Jeśli wszystko pójdzie dobrze, to już za tydzień pierwsi rolnicy zaczną otrzymywać należności za tuczniki dostarczone do Zakładów Mięsnych w Jarosławcu (gm. Uchanie). Niektórzy już pół roku