Kolejny szok! Jeszcze miesiąc temu eksperci zapewniali, że mamy “świńską górkę”. Teraz zakłady mięsne nie mogą zdobyć żywca.
Uruchomienie zapasów Agencji nic tu nie zmienia – mówią eksperci. Po pierwsze – wystawione ilości towaru są zbyt małe, cena za wysoka, a popyt – owszem jest, ale na mięso świeże. Aby tylko zdobyć surowiec – zakłady mięsne przyjmują do uboju coraz lżejsze zwierzęta. Hodowcom, którzy mają po kilka sztuk, nikt nie zaoferuje więcej niż 3,30 zł/kg – mówią przetwórcy. Ale kto ma do sprzedaży 200 – 300 świń – sam dyktuje warunki.
Żywiec wieprzowy | Ceny skupu w zł/kg |
woj. mazowieckie | 3,10-3,60 |
woj. małopolskie | 3,40-3,50 |
woj. łódzkie | 3,30-3,70 |
woj. wielkopolskie | 3,40-3,70 |